De beste goedkope smartphones onder 200 euro: budget-toppers uit China

Beste goedkope smartphones uit China

Als iemand die makers van apps begeleidt, koop ik regelmatig nieuwe smartphones om apps op te kunnen testen. Omdat ik niet de hoofdprijs kwijt wil zijn, zoek ik voortdurend naar toestellen die bovengemiddeld goed zijn voor het geld. En dan kom je al snel uit op China. Dit zijn de beste Chinese smartphones onder de 200 euro - en die bieden véél meer dan hun Westerse, Koreaanse en Japanse alternatieven.

 

Waarom een Chinese smartphone?

- Veel betere prijs-kwaliteitverhouding dan Westerse smartphones;
- Ingebouwde batterijen zijn groter
- Ingebouwde opslag is groter
- Schermen zijn beter, met betere kijkhoeken
- Nieuwere en veiligere versies van Android
- Makkelijk te bestellen op bijvoorbeeld GearBest en AliExpress

 

Waarop moet je letten bij een Chinese smartphone?

- Of ze alle 4G-banden hebben voor gebruik in Europa. Sommige versies van toestellen hebben dat wel, andere niet. In dit overzicht staan alleen links naar toestellen die alle 4G-banden hebben, tenzij anders aangegeven.
- Je hebt een kans dat er een importheffing over de prijs heen komt via de post - maar er zijn trucs voor om die te omzeilen (Google ze vooral. ;-)).
- Je moet het kaf van het koren scheiden. Er zit veel troep tussen. Maar niet in deze lijst. ;-)

 

In deze lijst heb ik gekeken naar toestellen die veel waar voor zijn geld bieden, een grote batterij hebben, uitsluitend goede reviews krijgen én bewezen betrouwbaar zijn. Dit zijn de beste goedkope smartphones onder 200 euro.


De beste goedkope smartphone onder €200: Xiaomi Mi A1

Prijs: 195-240 euro

De meeste Chinese Android-phones hebben dezelfde problemen als goedkopere toestellen van Samsung, LG, Motorola en andere merken: na een tijdje krijgen ze geen systeem- en veiligheidsupdates meer. Bij de Xiaomi Mi A1 zit dat echter goed.  Deze telefoon van iPhone 7 Plus-formaat valt onder Google's officiële Android One-programma, wat betekent dat hij gegarandeerd drie jaar systeem- en veiligheidsupdates krijgt. Bovendien is de software puur: het is een uitgeklede, Nederlandstalige versie van Android zonder rommel en vertragende werking. Dankzij de Snapdragon 625-processor is de Mi A1 bovendien snel en batterijzuinig. Ik haal met gemak anderhalve dag batterij met de 3080 mAh-batterij en 6 uur intensief gebruik van de smartphone. De camera is niet geweldig, maar heeft wél een indrukwekkende portretstand.

 

Waarom de Xiaomi Mi A1 kopen?

- Pure versie van Android met drie jaar lang gegarandeerde updates
- Dual-lens camera voor mooie portretfoto's
- Batterij gaat langer dan een dag mee - 6+ uur actief gebruik
- Snapdragon 625-processor is snel en 'snappy'
- Fraaie materialen met dure uitstraling
- 64GB opslag, uitbreidbaar met SD-kaart
- Uitstekende geluidskwaliteit via de audiojack
- Xiaomi heeft al tijden een hoog en betrouwbaar productieniveau
- Werkt op 4G van alle Nederlandse providers

 

Xiaomi Mi A1 minpunten?

- Camera minder goed bij weinig licht en filmen

 

Dankzij de gegarandeerde updates, snelle processor, riante opslagcapaciteit en sterke batterij, is de Xiaomi Mi A1 een krachtige allrounder met veel voordelen ten opzichte van Europese alternatieven.

 

Xiaomi Mi A1 kopen (GearBest laagste prijs)


Beste smartphone onder €175: Xiaomi Redmi Note 4X

Prijs: 155-170 euro

De Xiaomi Redmi Note 4X is een absolute publieksfavoriet in China, India en Rusland en dat is geen wonder: betrouwbaarder en beter kan je een smartphone niet krijgen voor minder dan 150 euro - en dat terwijl het ook nog eens een 5,5 inch toestel is, van het formaat iPhone 7 Plus. De Note 4X heeft de snelle Snapdragon 625-processor en in deze prijscategorie 32GB opslagruimte, dat je kan uitbreiden met een SD-kaart. De telefoon reageert uitstekend op je input, maar het beste moet nog komen: de batterij is met 4100 mAh ijzersterk - tot wel 2 keer zo krachtig als Europese alternatieven. Hij hoeft simpelweg niet elke nacht aan de oplader.

 

Waarom de Xiaomi Redmi Note 4X kopen?

- Onverslaanbare prijs-kwaliteitverhouding
- Batterij gaat tot twee dagen mee - 10 uur actief gebruik!
- Snapdragon 625-processor maakt hem snel
- Uitgevoerd in fraai metallic
- 32GB opslag, uitbreidbaar met SD-kaart
- Xiaomi heeft al tijden een hoog en betrouwbaar productieniveau
- Werkt op 4G van alle Nederlandse providers

 

Xiaomi Redmi Note 4X minpunten?

- Camera houdt niet over
- Niet alle versies ondersteunen 4G-band B20; daarbij werkt 4G niet op T-Mobile en Tele2

 

Niet voor niets een publieksfavoriet in het oosten: de Xiaomi Redmi Note 4X is betrouwbaar, snel en heeft een geweldige batterij.

 

XIAOMI REDMI NOTE 4X KOPEN (Aliexpress LAAGSTE PRIJS)


Beste smartphone onder €125: Xiaomi Redmi 4X

Prijs: 112-132 euro

Liever het formaat van de iPhone 7 in plaats van de iPhone 7 Plus?  Dan is de Redmi 4X beste keuze voor heel weinig geld. Net als bij de Note 4X houdt de camera niet over; die presteert eigenlijk alleen adequaat bij helder daglicht. Maar voor de rest biedt het toestel ongelooflijk veel waar voor zijn geld. Het toestel hoeft niet elke nacht aan de oplader dankzij de 4100 mAh-batterij, het toestel is bijzonder snel voor dit geld en ook het scherm is goed.

 

Waarom de Xiaomi Redmi 4X kopen?


- Onverslaanbare prijs-kwaliteitverhouding
- Batterij gaat tot twee dagen mee - 15 uur actief gebruik!
- Uitgevoerd in fraai metallic
- 32GB opslag, uitbreidbaar met SD-kaart
- Xiaomi heeft al tijden een hoog en betrouwbaar productieniveau
- Werkt op 4G van alle Nederlandse providers

 

Xiaomi Redmi 4X minpunten?


- Camera houdt niet over
- Zwarte versie duurder dan de goud-witte

 

In deze prijscategorie is het kwaliteitsverschil tussen het smartphone-aanbod in Nederlandse winkels en de Xiaomi Redmi 4X werkelijk onvoorstelbaar. Je doet geen consessies, maar krijgt écht een goede smartphone.

 

Xiaomi Redmi 4X kopen (GearBest LAAGSTE PRIJS)


Runner-up smartphone onder €125: Vernee Thor Plus

Prijs: 100-130 euro

Vernee is een van de nieuwste underdogs uit China, met toestellen die een stuk beter in elkaar geschroefd zijn dan die van andere onbekende merken. De Vernee Thor Plus is van het formaat iPhone 7 Plus, heeft een fantastisch scherm met levendige kleuren en een gigantische batterij waar je drie dagen mee moet kunnen halen. Bovendien zit er een batterij-verlengstand op. Je kiest drie apps die je nog wilt kunnen gebruiken, de rest van de processen wordt afgesloten en zo moet je nog uren vooruit kunnen. Waarom ik deze niet aanraad boven de Xiaomi Redmi Note 4X? De betrouwbaarheid op lange termijn moet hier nog worden bewezen.

 

Waarom de Vernee Thor Plus kopen?


- Meer dan twee dagen met een batterij - 15+ uur actief gebruik
- Helder en levendig scherm
- Batterij-verlengstand
- 32GB opslag, uitbreidbaar met SD-kaart
- Werkt op 4G van alle Nederlandse providers

 

Vernee Thor Plus minpunten?


- Menuknopjes niet verlicht
- Camera houdt niet over
- Betrouwbaarheid op lange termijn nog niet bewezen

 

Met een moderner scherm en een nog sterkere batterij, lijkt de Vernee Thor Plus een streepje voor te hebben op de Xiaomi's in deze lijst. De betrouwbaarheid op termijn moet echter nog worden bewezen.

 

Vernee Thor Plus kopen (GearBest LAAGSTE PRIJS)


Dat waren ze: de beste budget smartphones uit China, na uren en uren van vergelijkend warenonderzoek en indrukken van YouTubers en reviewers. Ga je zelf sprokkelen naar goedkope Chinaphones? Bereid je dan voor op een woud aan merken waar je nog nooit van hebt gehoord. Om je de moeite te besparen, hier alvast een aantal merken waar de kwaliteit niet van gegarandeerd is. In deze merken hoef je je voorlopig niet te verdiepen:

- Blu
- Bluboo
- Cubot
- Doogee
- Leagoo
- LeEco
- Ulefone
- Umidigi

Ga je een van de Chinese smartphones uit deze lijst kopen? Doe het dan via de link dit artikel. Je helpt mij dan een beetje, maar belangrijker: je weet dan zeker dat je een internationale versie van de telefoon hebt, die in Nederland werkt. Veel plezier ermee!

 

Lees ook: De beste oordoppen onder 10-30 euro: goedkope top IEM's uit China

 

Heb je een van de smartphones uit dit lijstje gekocht? Ik hoor graag wat je ervan vindt!

Persbericht: Nieuwe Nederlandse DayMate app helpt iedereen aan dagstructuur

Gratis app vanaf vandaag te downloaden voor iOS en Android

Rust in je dag, week en leven. Dat brengt DayMate, een app voor iedereen die behoefte heeft aan meer dagstructuur. De nieuwe Nederlandse app is vanaf vandaag gratis te downloaden voor iPhone en Android.

Persbericht DayMate dagstructuur app


Niet alleen voor autisme en ADHD

DayMate is de nieuwe app van de specialisten achter AssistHelpt. Die app werd in 2014 in het bijzonder ontwikkeld voor Vincent, de autistische zoon van oprichter Annemiek Modderman. De app moest Vincent en andere mensen in het autisme spectrum syndroom (ASS) helpen aan meer structuur op de dag. De app werd een groot succes. Op basis van de wensen en uitgebreide feedback van 3000 fanatieke gebruikers, heeft de app nu een opvolger. DayMate is er niet alleen meer voor mensen met ASS, ADHD of PDD-NOS, maar is ingericht voor iedereen die behoefte heeft aan meer dagstructuur.


Structuur in de dag, rust in het hoofd

Met de DayMate app maak je makkelijk en snel een dagoverzicht van wat je wanneer moet doen. Niet in de vorm van een traditionele todo-lijst, maar met behulp van handige iconen in een prikkelarme interface. Kies een dag, kies een tijd, kies een icoon en maak de activiteit. 

DayMate doet de rest. Je krijgt een herinnering als de activiteit begint. Daarna zie je op het scherm meteen je huidige activiteit. Elke activiteit kan worden opgedeeld in meerdere taken en in de app wordt middels een time-timer aangegeven hoeveel tijd er nog is voor een taak of activiteit. Zo kan DayMate je er bijvoorbeeld op een vast moment in de week aan herinneren de was te doen, maar ook om de was eruit te halen en de was op te hangen. Of geeft de app aan wanneer je boodschappen moet doen en hoe lang dat duurt. DayMate biedt op een beproefde manier structuur in je dag en rust in je hoofd. 


Begeleiding

De in Groningen ontwikkelde app biedt optioneel een helpende hand aan gebruikers die begeleiding kunnen gebruiken. Gebruikers kunnen met emoticons aangeven hoe soepel een activiteit ging, en die score delen met een eigen begeleider of ouder. Die kan ook meteen worden gebeld vanuit DayMate.

Zo is DayMate uitermate geschikt voor mensen met ASS, mensen met gezins- of woonbegeleiding en iedereen die los daarvan meer rust in het hoofd wil hebben. 

De gratis app is vanaf vandaag te downloaden voor iOS en Android.


Waarom DayMate?
- Brengt structuur en rust in je dag
- Prikkelarme interface
- Dankzij begeleidingsopties ideaal voor mensen met autisme, ADHD of woonbegeleiding


HOE SCOORDE DIT PERSBERICHT?

Dit persbericht werd verstuurd op maandag 10 oktober 2016. DayMate werd opgepakt door iCulture.nl, het Algemeen Dagblad, De Telegraaf, Dagblad van het Noorden, Lindanieuws.nl, Droidapp, Androidworld, AlwaysWith, Vance en de Groninger Internet Courant.

De app was twee keer trending zoekopdracht in de App Store. Binnen een week werd de app 10.800 keer gedownload. Annemiek: 'Ik ben heel blij met het resultaat. Het is nog beter dan verwacht.'

Ook de perscommunicatie van je app door Appmeister laten verzorgen? Neem contact met me op!

Drie interface-elementen die Instagram Stories beter doet dan Snapchat Stories

Het is bijna pijnlijk om toe te geven. Instagram heeft de Stories-functie van Snapchat schaamteloos gekopieerd. En toch doet Instagram Stories nu al een paar dingen beter.

Deze blogpost publiceerde ik ook op Emerce.

Interface Instagram Stories vs Snapchat

Sinds de Instagram-update begin augustus, kan je ook in Instagram korte video’s en foto’s achter elkaar zetten die 24 uur lang te zien zijn, en samen een dagverslag maken voor iedereen die je volgt. En ook in Instagram kan je die filmpjes onderkliederen met kleurrijke tekst — en kunnen kijkers erop reageren. Rechtstreeks gekopieerd van Snapchat.
 

Meer dan sexting

De Stories-functie zorgde er in oktober 2013 voor dat Snapchat uit de media-houdgreep van sexting ontsnapte. Privé stuurde tieners misschien wel naaktfoto’s naar elkaar, maar Snapchat was vanaf toen ook een medium waarop je snel aan anderen kan laten zien wat je aan het doen bent. Waar Twitter van beschuldigd werd (‘Oh, dan tweet je zeker dat je pannenkoeken aan het eten bent?’), werd Snapchat visueel. Met Snapchat Stories laat je zien wat je doet, wat je bezighoudt, je eet, je drinkt, welke plekken je bezoekt en met wie je omgaat.

De optelsom van privéfoto’s, video’s én de Stories was een schot in de roos voor Snapchat. Facebook zag met lede ogen aan hoe de app uitgroeide tot een populair, volstrekt natuurlijk aanvoelend platform voor alle dagelijkse beslommeringen en euh… ongeremdheden. Want wie zijn belevenissen op Snapchat deelt, doet dat amper nog op Facebook en de door Facebook gekochte apps Instagram en WhatsApp.
 

Facebook probeerde alles al

In de vorige jaren deed Facebook er alles aan om het succes van Snapchat te pareren. De meest markante move: een bod op Snapchat van 3 miljard dollar. Die werd afgewezen, maar FB-baas Zuckerberg had meer trucjes achter de hand. Zo verscheen Facebook Poke, een appje waarmee je ontvangen foto’s maar één keer kon bekijken. Facebook introduceerde Instagram Direct: het sturen van privéfoto’s en chats in Instagram. En wie herinnert zich de app Slingshot nog, waarin je een ontvangen foto pas mocht bekijken als je er eerst een terugstuurde?

Al die pogingen mislukten. En hoewel Instagram en WhatsApp onder Facebook flink doorgroeiden, en ook Facebook’s eigen Messenger een van de grootste chatapps ter wereld werd, bleef Snapchat óók maar groeien en groeien. Niet alleen meer onder tieners. Ook onder volwassenen. Alle alarmbellen rinkelden bij Facebook.
Er zat nog maar één ding op: Snapchat schaamteloos kopiëren. Tot de naam aan toe. Dat is wat er nu gebeurd is. Niet met de volgende aparte app, maar in de grootste foto-deel-app die er al was: Instagram.
 

Onsympathiek maar slim

Hoe onsympathiek de zet van Facebook ook is; hij is wel slim. Instagram Stories heeft in zijn eerste levensdagen gevoelsmatig meer bekendheid gekregen dan de eerdere pogingen Facebook Poke en Slingshot ooit hebben bereikt, en bovendien kan de Instagram-gebruiker er amper omheen.
Of Instagram Stories net zo groot wordt als Snapchat Stories, valt te bezien. In de eerste dagen gebruiken de meeste Instagrammers die ik volg, de nieuwe functie vooral om hun Snapchat-account onder de aandacht te brengen.

Toch zit Instagram Stories technisch gezien uitstekend in elkaar. Er zijn zelfs drie dingen die Instagram net even iets slimmer doet dan Snapchat.
 

1. Sneller beginnen met Stories kijken

Instagram opent meteen met Stories. Ze zijn het eerste wat je ziet als je de app opent, boven de eerste foto in je timeline. Het meest actuele verhaal staat meteen links en je kan direct kijken. Je neemt daardoor sneller een kijkje in de levens van anderen dan in Snapchat.

Instagram Stories interface Snapchat

Snapchat toont bij het openen van de app namelijk de camera. Eerst staat het beeld op zwart, dan krijg je camerazicht en dan, met een kleine schokkering in beeld, swipe je naar de verhalen. Vooral als er veel nieuwe verhalen zijn bijgekomen, moeten die nog even inladen. Met een tik op een accountnaam opent het eerste verhaal. Kost je even wachten, een swipe en een tik — versus alleen een tik in Instagram.

De keuzes van beide apps zijn begrijpelijk. Snapchat is voor veel gebruikers een app die je meteen pakt om snel een moment te vangen. Dan wil je beginnen met de camera. Instagram gebruik(te) je meer voor vakantiekiekjes, mooie zonsondergangen en een goed uitziend, maar toch wel stilstaand bord eten. De momenten lopen minder snel weg. Het hoeft dus niet te openen met de camera. Bovendien denk ik dat de kijk-versus-post-ratio bij Instagram ook veel meer naar kijken neigt.

Ga maar na voor jezelf op de verschillende social media. Hoeveel lees/ kijk je, en hoeveel plaats je zelf? Ik denk dat het een uitstekende zet is van Instagram om het kijken van Stories prominent naar voren te halen.
 

2. Horizontaal + horizontaal = logischer

Snapchat? Dat is toch vooral die app die te ingewikkeld is voor ouders. Geen menu, geen knoppen met tekstbeschrijving, niks, nada, ne rien! Onduidelijkheid troef!!1! Het is Snapchat eigenlijk nooit aangerekend. Sterker: het pleitte zelfs in zijn voordeel, want daardoor wist je als tiener mooi dat je ouders Snapchat niet zouden gebruiken.

Hoe onhandig Snapchat soms is, wordt nu met Instagram’s kloon wel duidelijk. Het bekijken van Stories in Instagram is namelijk veel logischer.

In Snapchat staan de Stories onder elkaar, dus verticaal. Maar als je een verhaal opent, veeg je horizontaal om naar het volgende verhaal te gaan. En dus niet naar boven. Als je dat doet, verstuur je namelijk een chat. Je went er zo aan, maar Instagram doet het toch beter.

Want: bij Instagram staan de Stories op de voorpagina naast elkaar en swipe je er horizontaal doorheen. Speel je een verhaal af, dan swipe je eveneens horizontaal naar het volgende verhaal. De handeling is hetzelfde in het menu hetzelfde als tijdens het bekijken van de Stories. Kleine maar klasse verbetering.
 

3. Je weet beter waar je bent

Maar dé klap die Instagram aan Snapchat uitdeelt, is het geven van visuele feedback. In Snapchat moet je echt goed turen om te zien waar je bent in een verhaal. Rechtsboven zie je aan de buitenste cirkel hoe ver het fragment is, en daarbinnen hoe ver je binnen het totale verhaal bent. Het is iets dat je moet weten — niét iets dat uit zichzelf opvalt. En dan nog moet je bijna in je ogen knijpen om te zien hoe ver je bent.

Instagram Stories interface in story

Instagram Stories doet dat voortreffelijk. Bovenin beeld zie je in één lijn hoe lang het huidige fragment nog duurt én hoeveel fragmenten een verhaal nog heeft.

Dat is duidelijkheid waar we bewezen blij van worden. Ga maar eens na hoe vaak je een YouTube-balk in beeld brengt om te zien hoe lang een video duurt. Of hoe vaak je kijkt hoe lang een saaie aflevering van een goede serie nog duurt.

De beweging die bij de visuele feedback hoort is ook veel logischer dan in Snapchat: met een tik ga je naar het volgende fragment, met een swipe naar het volgende verhaal. In Snapchat is de bediening hetzelfde, maar die correspondeert niet met wat je in de cirkel ziet.

Die duidelijkheid vind ik de grootste oorwassing van Instagram Stories aan Snapchat. Visuele feedback in een interface zit hem in hele kleine, maar o zo belangrijke dingen. Hoe lang komt Snapchat nog weg met zijn onduidelijke interface?

De beste offline navigatie-apps voor het buitenland (iPhone en Android)

Beste offline navigatie iPhone Android apps

Vermoedelijk heb je wel een favoriete navigatie-app voor op je iPhone of Android-smartphone. Maar als je op vakantie gaat zonder internetbundel, kan diezelfde navigatieapp opeens veel minder mogelijkheden hebben. Sommige apps laten je zelfs geen kaarten downloaden en kan je om die reden niet gebruiken. Dit zijn wél de beste offline navigatie-apps voor het buitenland op Android en iPhone.


Betrouwbaarste navigatie-app: TomTom GO

De eerste kennismaking met TomTom Go voor iPhone of Android is misschien een beetje twijfelachtig. De app is gratis te downloaden en te gebruiken tot 75 kilometer rijden. Voor elke afstand daarboven is de navigatieapp behoorlijk prijzig in vergelijking met de concurrentie. Je betaalt 19,99 euro voor één jaar navigeren of 45 euro voor drie jaar navigeren. Voor die prijs download, update en gebruik je onbeperkt land- en continentkaarten, die je apart op je smartphone kan downloaden. Als je de app online gebruikt, heb je eveneens live verkeersinformatie. Offline is dat niet het geval.

Beste offline navigatie app TomTom Go

Op één vlak is TomTom Go niet goed: het invoeren en vinden van bestemmingen. Dat gaat op de oude manier van navigatiesystemen. Je vult eerst de plaatsnaam in en daarna de straat met een kruispunt. Een slimme Google-achtige zoekopdracht als 'Voetbalclub Wierden' of 'Eiffeltoren Parijs' kan je op je buik schrijven. Je moet echt het adres hebben.

TomTom Go maakt echter alles goed tijdens het rijden. De applicatie kiest de beste routes en geeft afslagen duidelijker aan dan welke app ook, met kaarten en afslagschermen op het juiste moment in beeld. Nog steeds kan je blind vertrouwen op de kennis en instructies van TomTom. Het is de beste app voor offline navigeren.
TomTom GO Mobile downloaden voor Android en iPhone


Beste prijs-kwaliteit: Here WeGo

Nog nooit was navigatie zo gratis als met de app HERE WeGo, de nieuwe naam voor Nokia’s Here Maps nu het is overgenomen door Duitse automerken.

Beste offline navigatie apps Here Maps WeGo

In Here WeGo download je vooraf enkel de landkaarten die je nodig hebt. Dan kun je zonder internetverbinding de weg op, begeleid door een prettige Nederlandse stem. Die moet je van tevoren ook even downloaden trouwens. De app bedient goed en de kaart is helder, maar de icoontjes bovenin beeld zijn werkelijk subliem. In geen andere navigatieapp worden afslagen en afritten zo duidelijk in een icoon in beeld gebracht. Maar… Here miste bij mij eens een belangrijke afslag op een veel gereden weg van Nijmegen naar Groningen. De app is dus niet zo feilloos als TomTom, maar de prijs maakt een hoop goed.
HERE WeGo downloaden voor Android en iPhone


Goed alternatief: GPS Navigatie by Scout

Het was lang de goedkoopste navigatie-app op iPhone en Android, maar toen kwam HERE. Bij GPS Navigatie by Scout (voorheen Skobbler) heb ik echter nog nooit meegemaakt dat de app een afrit miste. De applicatie haalt zijn kaarteninformatie van het doorgaans accurate OpenStreetmap, maar de routes berekent Scout zelf. Ik kwam in Frankrijk keurig aan op mijn bestemmingen, maar had wel het gevoel dat de app soms onlogische routes koos.

Offline navigeren Android en iPhone GPS Navigatie

In Kroatië kwamen de routes overeen met de andere navigatieapps. De navigatiestem leest handig ook straatnamen op, maar de interface is complex. Je moet zeven keer drukken voordat je kan navigeren en bovendien zijn talloze menu-opties niet zonder internetverbinding te gebruiken, zoals bijvoorbeeld de TripAdvisor-zoekfunctie. Het kan gewoon wat logischer allemaal, maar hee: alle waar naar zijn geld. De app kost 2 euro, voor nog eens 5 euro heb je heel Europa offline binnen handbereik.
GPS Navigatie by Scout downloaden voor Android en iPhone


Hoe goed is Sygic GPS Navigatie offline?

In de 2015-editie van dit artikel schreef ik enthousiast over Sygic GPS Navigatie. Om die reden neem ik hem ook nu mee, maar wel met een ander oordeel. Op papier is Sygic nog steeds een sterke speler. De app is betaalbaar en gebruikt de betrouwbare kaarten van TomTom, die je hier wél per land kan downloaden. Sygic biedt handige afslagschermen op de snelweg en parkeerplaatsen en andere locaties in de buurt zijn maar één druk weg.

Beste offline navigatieapps Sygic GPS

Toch is er een groot verschil met TomTom. Sygic berekent zijn routes namelijk zelf, en dat gaat soms fataal fout. Op de route van Nederland naar Kroatië gaf Sygic als enige app behoorlijk andere routes en veel gunstigere aankomsttijden dan de andere navigatieapps. Dat leek gunstig, maar komt door een bizarre misvatting. De app heeft niet van alle wegen de juiste maximumsnelheden en vult dan standaard 80 kilometer per uur in, zelfs als het dorpjes of zandweggetjes (!) betreft. Sygic is daarom moeilijk aan te raden.
Sygic GPS Navigatie downloaden voor Android en iPhone


En Google Maps offline gebruiken in het buitenland?

Vraag je in het rond naar goede offline navigatie-apps, dan krijg je steeds vaker Google Maps als antwoord. Toch is Google’s gratis applicatie geen volwaardige oplossing. Als je van tevoren een route berekent en dan gaat rijden, houdt de app prima de route aan zonder internetverbinding. Ook kan je een gebied op de kaart downloaden om daarin te navigeren. Dat werkt op zich prima. De app toont duidelijk afslagen, weet de slimme routes en is bewezen betrouwbaar.

Google Maps offline navigeren

Maar Google Maps wordt kansloos als je gaat improviseren. Als je van de vooraf berekende route afwijkt, is ie niet in staat zich te corrigeren. En als je nét iets verder moet zijn dan het gedownloadde gebied, sta je eveneens met lege handen. Het selecteren van een gebied is gewoon niet zo handig als een land downloaden. Zolang Google de offline-mogelijkheden niet uitbreidt, is HERE WeGo het beste alternatief.
Google Maps downloaden voor Android en iPhone


En Waze in het buitenland dan?

Eigenlijk geldt voor Waze hetzelfde als voor Google Maps. Het is een oerbetrouwbare online navigatie-app, met duidelijke instructies, slimme routes en een eenvoudige interface. Helaas zijn de offline mogelijkheden nog beperkter dan Google Maps.

Waze offline navigeren Android iPhone app

Ook in Waze kan je vooraf met verbinding een route berekenen en dan offline rijden, maar je bent hem kwijt als je van de route afwijkt en kan ook geen gebieden offline opslaan. Hoe goed Waze ook is; je hebt er zonder databundel bar weinig aan.
Waze downloaden voor Android en iPhone


Conclusie: de beste offline navigatieapp

De beste offline navigatie-app die je kan gebruiken zonder internetverbinding? Als geld geen rol speelt, is TomTom nog steeds de beste keuze. De app is betrouwbaar en geeft afslagen fantastisch aan. Het is knap om fout te rijden met TomTom Go. Speelt geld wel een rol? Ga dan voor een andere app. Met duidelijke aanwijzingen, toenemende betrouwbaarheid en de steun van Duitse fabrikanten is dan HERE WeGo de beste optie – in ieder geval tot Google Maps of Waze hun offline-mogelijkheden uitbreiden.

 

Door Bart Breij - Appmeister. Ik testte 20.000 apps voor iCulture.nl, de grootste Apple-site van Nederland. Nu help ik appontwikkelaars met advies. Hoe kan ik helpen?

Vijf tips voor goede app-introducties

Hoe ziet een goede introductie in een app eruit? Sommige ontwikkelaars zweren bij korte introductieschermen, anderen willen juist een zo volledig mogelijke on-boarding van gebruikers in een app.Vijf apps met lessen voor goede app-introducties op rij.

Deze blog publiceerde ik ook op Emerce, in opdracht van appvacaturesite Working Class Heroes.

1. Weg met de overlays

Een les van LinkedIn Pulse

App introductie tips overlays

Voordat nieuwsapp Pulse werd overgenomen door LinkedIn, was het een vrij ingewikkelde applicatie. Op het hoofdscherm scrollde je naar onderen voor meer categorieën nieuws, maar je kon ook zijwaarts scrollen om meer verhalen binnen een categorie te zien. Zo’n dubbele scroll op een pagina is weinig intuïtief en dat hadden de ontwerpers van Pulse ook door. Daarom legde Pulse eerst een donkere ‘overlay’ op de interface. Voordat je de app kon bedienen, kreeg je met handschrift-achtige tekstjes aangewezen waar welke knop en functie zat. Eigenlijk gaven de makers gewoon toe: onze app is niet logisch genoeg.

Maar zo rond 2012 deden bijna alle apps het. De ene app nog extremer dan de ander. Zo waren er apps die uitlegden waar de menuknop zat, of waar je de zoekfunctie kon vinden. Terwijl de apps gewoon de algemeen geaccepteerde icoontjes daarvoor gebruikten, en het dus helemaal niet nodig was. Maar soms lag er ook een volledig zwart scherm over de interface. Dan werd na elke tik één knop uitgelicht, inclusief een instructie wat je daarmee kon doen. Tik op het scherm: volgende uitgelichte knop. En dat dan een handvol keer. Voordat je ook maar de interface, ofwel de eigenlijke app had gezien. Oei.

Gebruikers wilden zo snel mogelijk ontsnappen uit die benauwende, donkere introductieschermen. De overlays werden dan ook afgeserveerd. Je ziet ze amper nog in apps en dat is begrijpelijk. Op een gegeven moment wil je met de app spelen, wil je terecht komen in de omgeving waarvoor je de app installeert. Rek de introductie dus zeker niet te lang op. En leg niet je interface uit, maar wat je gebruiker aan de app heeft.
 

2. Zeg het met een animatie

Een les van TomTom Go

App introductie tips TomTomGo

Veel apps leggen hun beste eigenschappen uit in drie tot vijf introductieschermen waar je doorheen veegt. Als er meer schermen zijn, hebben gebruikers de neiging om uitleg over te slaan of zelfs om de app af te sluiten. Daar gaat je gebruiker. TomTom heeft in zijn navigatieapp TomTom Go een leuke manier gevonden om wél meer informatie in de introductie te verwerken.

De app verwelkomt je met een animatie waarin eerst wordt uitgelegd dat je de app zonder internetverbinding kan gebruiken. Zo benoemt ze meteen hét pluspunt ten opzichte van de gratis alternatieven Google Maps, Waze en Apple’s Kaarten. Maar daarna zie je dat de app ook nog meer in zijn mars heeft. Centraal in beeld zit een poppetje alsof hij achter het stuur zit. De weg trekt aan hem voorbij en daarmee ook de functies van de app. Als er meer mannetjes op de weg voor hem zitten, neemt hij een afslag en ‘rijdt’ hij de andere mannetjes voorbij. Veel beter kan je het begrip ‘actuele verkeersinformatie’ in een navigatieapp niet uitbeelden. Als gebruiker zit je de animatie wel even uit. Onderin beeld zie je dat de voortgangsbalk net als bij een korte YouTube-video lekker opschiet. Na de animatie weet je niet alleen de verschillen tussen TomTom Go en de concurrentie, maar denk je ook: dit is een leuke, verzorgde applicatie die ik een kans ga geven.
 

3. Vraag of de gebruiker uitleg wil

Een les van Letterpress

App introductie tips Letterpress

Wie kent Letterpress nog? Het iPhone-woordspelletje haalde bij lange na niet het succes van Wordfeud, maar in het najaar van 2012 gooide het wel hoge ogen door zijn briljante afwerking. Zo toont Letterpress na het opstarten meteen een eigen laadanimatie. Iets piepkleins waardoor je als gebruiker vanaf moment één de gedachte hebt iets bijzonders in handen te hebben. ‘Ik probeer nu iets waar de maker écht aandacht aan heeft geschonken.’ In het geval van Letterpress moest het ook wel, want de app vraagt daarna meteen om toegang tot je Apple Game Center-account. Dan moet je als gebruiker de app dat wel gunnen. Details als fraaie animaties in een goede introductie kunnen ervoor zorgen dat een gebruiker ‘gunt’ dat een app pushberichten wil sturen of een GPS-locatie wil raadplegen.

Maar er is nog een reden waarom Letterpress in dit lijstje staat. Het vráágt de gebruiker of hij uitleg wil krijgen over de app. Je mag zelf kiezen. Zo pareert het spelletje de discussie hoe effectief uitlegschermen in een app zijn. De uitleg is er voor degene die het wil hebben, maar het is zonder morren over te slaan voor degene die ze niet wil zien.
 

4. Zeg niet wat je app kan, maar wat de gebruiker aan je heeft

Een les van Dropbox

App introductie tips Dropbox

Dé speler die het begrip ‘cloudopslag’ groot heeft gemaakt heeft inmiddels zware concurrentie. Iedereen kent Dropbox wel, maar waarom zou je de dienst gebruiken als je bij Apple iCloud cadeau krijgt en Google Drive meer gratis opslagruimte biedt? Dropbox heeft zichzelf nog niet heruitgevonden. Ze heeft nog niet een unieke feature die de concurrentie nog niet heeft. Maar wat Dropbox wel heeft gedaan, is nieuwe gebruikers op een ludieke manier binnenhalen in de app.

De introductie van Dropbox bestaat niet meer uit een aantal schermen die uitleggen hoe de app werkt. In plaats daarvan word je verwelkomd door een geanimeerde schets, die het handzame van de dienst uitlegt voordat je op Registreren of Aanmelden hebt gedrukt. Omdat het beweegt, blijf je kijken. En zo neemt én heeft Dropbox de tijd om je uit te leggen dat het een handige app is waarmee je in de bus een back-up kan maken van je foto’s, video’s kan verzenden tijdens je vlucht en in de trein kan samenwerken aan je documenten. De woorden ‘cloud’ en ‘opslag’ komen niet voor. Dropbox legt niet uit wat ze doet, maar wat jij aan de dienst hebt. En aansprekend verschil. Iets waar een externe adviseur die de appmarkt van binnenuit kent, misschien iets voor kan betekenen.


5. Toon je ambitie bij de introductie

Een stukje inspiratie van Uber

App introductie tips Uber

Er is veel te doen om de nieuwe huisstijl van Uber, die het bedrijf begin 2016 introduceerde. Het oude logo met een grote U was volgens veel criticasters veel sterker dan het nieuwe logo; een op het oog vrij generieke punt in een cirkel. Maar als je de app opent, zie je op de meest subtiele manier mogelijk waar Uber voor staat: een vervoersbedrijf dat van A naar B brengt. Nu zijn het personen, maar Uber heeft ongeremde ambities. Het bedrijf mikt op leenauto’s, bestuurdersloos goederenvervoer en zelfrijdende auto’s. Heel wat meer dan de taxidienst die Uber nu is.

Die ambitie is vertaald naar een prachtig, eigenzinnig openingsscherm van de iPhone-app. Op een totaal geabstraheerde ‘kaart’ zie je witte puntjes routes volgen. Soms bewegen ze volgens de krommingen van de ‘kaart’, soms gaan ze er dwars doorheen. En soms kruislings langs elkaar heen. De kaart is bovendien steeds anders van kleur. Soms rood, soms groen, soms blauw. Zo legt Uber de veelzijdigheid van haar vervoer zo minimaal mogelijk uit. Heel eigenwijs, heel krachtig. Als gebruiker voel je ergens al dat je met iets groots te maken hebt.
Hoe eigenzinnig Uber precies is, zie je trouwens terug in de rest van de on-boarding. Na het openingsscherm geeft de app geen uitleg meer. Uber gaat er gewoon vanuit dat je al donders goed weet waarom je de app downloadt. Een luxe die je als appontwikkelaar helaas niet altijd hebt.