De beste active noise cancelling headphones tot 150 euro

Je wil een headphone met ruisonderdrukking, maar wilt er geen 300 euro aan uitgeven? Het kan. Ook voor de helft van het geld heb je allerlei draadloze Bluetooth koptelefoons met ANC. Dit zijn de beste active noise cancelling headphones ruim onder de 200 euro.

Beste noise cancelling headphones 150 euro.jpg

Of je nou het aanbod in een elektronicazaak verkent, reviews leest of YouTubers bekijkt: wie zich oriënteert op headphones met active noise cancelling, wordt steeds in de richting van de Bose QuietComfort of de Sony WX1000-M2 of M3 gewezen. Dat is vrij irritant. Waarom schrijft of vlogt bijna niemand over goedkope koptelefoons met ruisonderdrukking, terwijl daar er toch best veel van zijn?

Dankzij de audiospecialisten van de webshop GetLoud.nl kon ik de afgelopen tijd uitvoerig ‘goedkopere’ ANC-headphones testen. Ik koos voor vijf stuks in het middensegment, kostend van 100 tot 150 euro. De helft van de topmodellen dus.

In dit artikel zet ik mijn bevindingen op een rij. De overeenkomsten kan ik alvast noemen: ze zijn eenvoudig te verbinden via Bluetooth, je kan er een riante 20 tot 30 uur muziek mee luisteren op één batterijlading en als de batterij op is, kan je ze beluisteren via een kabel.

Toch zijn de verschillen groot. De ene legt meer nadruk op de kwaliteit van de noise cancelling, de ander is muzikaler. Daarom heb ik de headphones gesegmenteerd in waar ze het beste in zijn. Ook de minpunten benoem ik. Succes met verdiepen en kiezen - en veel luisterplezier gewenst!


Beste active noise cancelling headphone tot 150 euro: JBL E65BTNC

150 euro

Beste ANC headphones 200 euro JBL E65BTNC.jpg

Ondanks dat JBL bekend staat om zijn bontgekleurde Bluetooth-speakers, is de JBL E65BTNC de meest zakelijke active noise cancelling headphone in het middensegment. Hij ziet er kantoorproof uit met zijn ingetogen donkergrijze kleurenstelling en zijn bescheiden uiterlijk. De kussens zijn niet overdreven dik, maar wel zacht genoeg voor een comfortabele zit - al kunnen ze voor grote oren wel wat te klein zijn, waardoor ze bijvoorbeeld half op een oorlel drukken.

Maar de echte reden dat JBL E65BTNC zo'n goede zakelijke keuze is, is de noise cancelling zelf.

De noise cancelling filtert veel lage en ook hoge tonen in de omgeving. Zelfs stemmen op een meter of vijf drukt de E65BTNC weg. Een smetje is wel dat je af en toe de scharnieren van de headphone hoort klikken als je je hoofd naar links-of rechtsonder beweegt. Toch zorgt de JBL voor rust op je hoofd. Hij biedt echt goede noise cancelling zonder dat je muziek op hebt staan. Het is de enige headphone in deze prijsklasse, die dat presteert.

Ook qua muziekprofiel is de JBL E65BTNC zakelijk. Hij heeft een enigszins vlak geluid. De bas heeft een bescheiden, gebalanceerde rol, en de nadruk ligt meer op middentonen. In verhouding tot de concurrentie, mist de JBL wat details en levendigheid.

Maar ga je de headphone vooral op de werkvloer gebruiken? Dan kan je het geluidsprofiel van de JBL E65BTNC ook als pluspunt zien: het zorgt ervoor dat je niet voortdurend opgezweept of afgeleid wordt door de muziek, en lekker lang met de headphone kan werken. De JBL E65BTNC is de beste noise cancelling headphone voor 150 euro.


Beste muziekkwaliteit: Sony WH-CH700N

130 euro

Beste ANC headphones 150 euro Sony WH-CH700N.jpg

Sony heeft behoorlijk wat headphones met ANC in het middensegment. Onder de 150 euro is de WH-CH700N degene die je moet hebben, om twee redenen: de klank en het comfort. De Sony heeft heerlijk zachte kussens en hoofdband, is niet te zwaar en drukt niet teveel op het hoofd, ook niet als je brildrager bent.

De Sony WH-CH700N heeft tussen de concurrenten verreweg de beste ruimtelijkheid en detaillering in het geluid. Met name bij analoge muziekgenres, orkestmuziek en klassiek komt de soundstage uitstekend naar voren. Luister We Still Grow van Gare du Nord en je hoort het koor van links in de zaal komen, in plaats van op dezelfde hoogte als alle andere instrumenten. Luister naar Michael Jackson's Billie Jean en je voelt een indrukwekkende segmentering van instrumenten en lagen. Het maakt de headphone geweldig om series, films of games mee te ervaren. Je volgt de locatie van het geluid precies.

Ook bij moderne muziekgenres zit er lekker veel levendigheid in het geluid. Drums klinken detailrijk en enthousiasmeren, vocalen worden naar voren gebracht zonder dat het onnatuurlijk wordt en de Sony klinkt aangenaam warm. De bas is er, maar overheerst niet. Wil je dat wel, dan kan je de bas sterk opvoeren vanuit de equalizer in de gratis Sony-app. Ook andere toonhoogten laten zich bijsturen - al komt dat de geluidskwaliteit niet ten goede.

De noise cancelling van de Sony WH-CH700N is helaas niet zijn beste onderdeel. Die is alleen soort van-effectief met muziek op. Zonder muziek aan merk je dat hij niet veel lage óf hoge tonen wegstreept. Hij zet hooguit het volume ervan wat zachter. Luister je ondertussen naar muziek, een podcast of een audioboek met de noise cancelling aan, dan volstaat hij goeddeels.

Is de muziekkwaliteit belangrijk? Dan kom je uit op de Sony WH-CH700N. De beste audiokwaliteit met active noise cancelling onder 150 euro.


Beste allrounder: Urbanista New York

150 euro

Beste ANC headphones 150 euro Urbanista New York.jpg

De Urbanista New York is een outsider voor mensen die én noise cancelling én muzikaliteit belangrijk vinden. De headphone kenmerkt zich door een sfeerverhogende bas. Hij geeft de muziek een warm geluid, maar geeft andere toonhoogtes wel de ruimte. De bas klinkt lekker smooth bij rustige tracks, maar kan tegelijk opzwepen bij muziek die erom vraagt - tot het niveau feestje op je hoofd.

De active noise cancelling van de Urbanista New York werkt bovendien goed als de muziek speelt. Dan komen constante en onregelmatige geluiden er moeilijk doorheen. Net als de meeste ANC-headphones in deze prijsklasse, werkt de techniek matig als je geen muziek of geluid op je koptelefoon op hebt. Toch worden ook dan ook hogere noten en stemmen iets gedempt.

De Urbanista blinkt verder uit op het gebied van uitstraling. Uitgevoerd in mat zwart, ziet hij er zowel fris als zakelijk uit. Grote logo's of merknamen ontbreken. Jammer is wel dat een kussentje aan de binnenkant van de hoofdband ook ontbreekt - dat zou hem net wat comfortabeler maken. De oorkussens bieden gelukkig genoeg speling om ook prettig te zijn voor brildragers. Ook de bediening is intuïtief - de New York is uitstekend op de tast te bedienen.

Alles bij elkaar opgeteld, is de Urbanista New York misschien wel de beste allround ANC headphone onder de 150 euro. Hij oogt fris, klinkt leuk en heeft goede noise cancelling met muziek op.


Beste voor bassheads: Sony MDR-XB950N1

150 euro

Beste ANC headphones 150 euro Sony MDR-XB950N1.jpg

Sony heeft behalve de WH-CH700N nog een noisecancelling model in de schappen liggen voor bijna hetzelfde geld. Maar verwar ze niet met elkaar: de MDR-XB950N1 is er puur voor de bassheads. Het geluid is minder ruimtelijk en gedetailleerd dan het zustermodel, maar daar krijg je een enorme (of overdadige, net hoe je het bekijkt) hoeveelheid bas voor terug.

Het geluid is bas-dominant en heeft een enorme punch, maar je hebt hem zelf deels in de hand. Met een knop op de linkerschelp kan je kiezen tussen ‘bass effect’ aan of uit. Hoe heftig de bas in beide standen is, stel je zelf handig in via een app. Een erg fijne functie - al blijft de Sony meer afgesteld voor moderne pop, dance en hiphop, dan voor bijvoorbeeld rock- of jazzmuziek die veel meer middentonen nodig hebben. Voor modernere genres klinkt de MDR buitengewoon aanstekelijk.

De Sony ziet er door zijn brede hoofdband wat opmerkelijk uit als je hem op hebt, maar verwent je wel met zalig dikke oorkussens. De noise cancelling is bovendien beter dan op de duurdere broer. Hij filtert omgevingsgeluid goed tijdens het muziek luisteren. Ook zonder muziek spelen wordt lawaai weggefilterd, maar dan wel door je vooral ruis te laten horen.


Eervolle vermelding: Fresh ‘n Rebel Clam ANC

150 euro

ANC koptelefoons 150 euro Fresh Rebel Clam ANC.jpg

De Clam ANC van het jonge merk Fresh 'n Rebel is de gaafst uitziende headphone met ANC die je voor 150 euro kan kopen. Hij is volledig in één kleurtint gespoten, inclusief kussens. Het is een aandachtstrekker, die ook nog eens solide voelt en praktisch opvouwbaar is.

Het geluid is daarentegen alleen weggelegd voor de allergrootste basliefhebbers, met een zwaar aangezette, dominante bas die een deel van de middentonen opslokt en de muziek donker kleurt. Hoe zwaar de bas is, merk je als je een film kijkt: explosies in Star Wars The Last Jedi zijn bijvoorbeeld volledig uit zijn verband getrokken. Het zal vast een doelgroep bedienen... De noise cancelling is aardig voor deze prijs, maar opvallend genoeg klinkt de muziek een stuk beter als die niet aanstaat. All about the looks and bass, deze Clam ANC. Want ja - hij ziet er fantastisch uit.


Voetnoot: met dank aan GetLoud

Deze onafhankelijke test had ik niet kunnen doen zonder medewerking van de specialistische audio-webshop GetLoud.nl. Die stelde alle apparatuur een ruime tijd beschikbaar, waardoor ik een afgewogen en eerlijk oordeel kon vellen. Dank daarvoor, GetLoud! Heb je wat aan de reviews? Overweeg dan om het product te kopen via de links in dit artikel. Daarmee steun je de webshop en mij. :-)

Lees ook:

Heb je een van de noise cancelling headphones in dit artikel gekocht? Laat het weten in de reacties - ik ben benieuwd naar je bevindingen!