De beste draadloze oordopjes tot 50 euro

Goede TWS truly wireless earbuds onder 25 euro? Dit zijn ze!

Na mijn vele geteste oordopjes en headphones, kreeg ik steeds vaker de vraag of ik ook weet wat goede draadloze oordopjes zijn. Het is nogal lastig die te vinden, tussen allerlei slecht klinkende oordoppen met allerlei verbindingsproblemen. Maar ze zijn er wel. Dit zijn de beste draadloze oordopjes onder de 50 euro.

De QCY QS1 en Xiaomi AirDots: een stuk beter dan neppe AirPods

De QCY QS1 en Xiaomi AirDots: een stuk beter dan neppe AirPods

Wie zich verdiept in de beste goedkope draadloze oordopjes met Bluetooth, komt vermoedelijk uit bij video's en testen van de Consumentenbond, Bright of het AD. Die selecteerden de afgelopen tijd een handvol oordoppen die je bijvoorbeeld bij de Mediamarkt kan kopen. Je komt dan al snel uit op setjes van Jabra, JBL, Samsung, Sony en Bose. De conclusie van zo'n test is bijna elke keer: 'Ze zijn best aardig, maar niet zo goed als de Apple AirPods.'

Dus wijzen ze eigenlijk weer naar de AirPods van 150 euro. Die bij veel mensen uit de oren vallen en helemaal niet zo goed klinken trouwens - een beetje zompig en met accenten op sómmige stemhoogten en sómmige baslijnen. Een beetje een onsamenhangend geluid.

Draadloze oordopjes op AliExpress: welke kopen?

Als je - net als ik - teleurgesteld uit zo'n test van draadloze Bluetooth oordopjes komt, is er natuurlijk het alternatief dat AliExpress heet. Daar heb je al truly wireless earbuds (kortweg TWS) voor 10, 15 of 20 euro. Je ziet alleen door de bomen het bos niet meer. Het zijn er zó ontiegelijk veel. Ga je nep AirPods kopen, of een origineel design? En welke zijn goed?

Dezelfde oordoppen worden soms onder twintig merknamen verkocht, en van de nep-AirPods zijn ook alweer klonen te verkrijgen die nog matiger zijn dan de nep-AirPods zelf. Het is niet makkelijk om goede echt draadloze oordopjes op AliExpress te vinden.

truly wireless oordopjes: goed analyseren

Wie de recensies van niet op merknaam, maar op typenummer van de oordopjes doorneemt en analyseert, stuit op de ene na de andere manco. Het ene na het andere minpunt komt aan het licht. Bijvoorbeeld dat het rechter oortje niet meer verbinding met het linker oortje. Of dat de batterij na drie keer opladen (!) dood gaat. Of dat het geluid simpelweg verschrikkelijk is. Één of twee van dergelijke recensies, en het is duidelijk dat je zo'n setje niet hoeft te kopen. Maar niet overal staan recensies bij. Het is een beetje een mijnenveld.

Toch maar die matig klinkende Jabra's voor 65 euro kopen dan? Nee! Want na intensief zoeken, vergelijken, testen en luisteren, heb ik ze gevonden. Dit zijn de beste truly wireless earphones voor nog geen 50 euro:


Beste draadloze oordopjes onder 50 euro: QCY QS1

20 euro

Beste draadloze oordopjes 25 euro QS1 .jpg

Verrassing! De beste draadloze oordopjes die beter klinken dan Jabra's, JBL's en goedkopere Sony en Bose-oordoppen zonder snoer... kosten slechts 20 euro. De QCY QS1, die trouwens ook wel QCY T1C wordt genoemd, is een zeldzame topper in het segment.

De QCY QS1 is voorzien van Bluetooth 5.0, wat zorgt voor een sterke verbinding tussen de dopjes onderling en met je smartphone. De dopjes verbinden automatisch met elkaar als je ze uit het doosje pakt, en zijn vervolgens meteen verbonden met je telefoon. Stop ze terug in het doosje, en ze gaan automatisch weer uit. Het werkt als een trein.

Op de oortjes van de QS1/ T1C zitten fysieke knoppen die je kan gebruiken voor het pauzeren van muziek (1 tik), nummers overslaan (2 tikken) en een belletje opnemen (1 tik). De volume verander je vanaf je telefoon. Uitstekende keuzes: de bediening is veel intuïtiever dan concurrenten met touch-bediening. De batterijduur is standaard voor dit type oordoppen: ze gaan ongeveer 3 uur mee op een lading. Bijladen in het bakje gaat bovendien snel. De belkwaliteit is niet de beste, maar wel was ik zelfs fietsend in de wind gewoon verstaanbaar voor de andere kant van de lijn.

De dopjes blokkeren lawaai van buitenaf buitengewoon goed, en het comfort is eveneens uitstekend. De doppen zitten stevig in je oor (afhankelijk van de grootte van je oren; dat wel) en vallen er ook niet uit als je rent, fietst of je hoofd hard schudt. Omdat ze amper uitsteken, kan je ze zelfs prima dragen onder een muts of helm. Helaas is het geluid bij het kijken van video's wel enigszins vertraagd.

Maar het beste onderdeel van de QCY QS1 is nog niet genoemd: de geluidskwaliteit. De QCY levert een helder, smooth en vol geluid. De bas heeft een lekkere punch zonder de andere tonen weg te drukken: midden en hoge tonen krijgen goed de ruimte en klinken helder en zelfs behoorlijk gedetailleerd. Luister bijvoorbeeld naar Lana del Rey's laatste nummers, en haar stemgeluid komt vól impact naar voren. De QS1 klinkt uitstekend - ronduit indrukwekkend voor dit formaat en voor deze prijs.

De geluidskwaliteit, bediening en het comfort: de QCY QS1 is op afstand de beste koop voor goedkope draadloze oordopjes tot 50 euro.


Xiaomi AirDots review: stijlvol goedkoop alternatief voor Apple AirPods

50 euro

Beste tws earbuds 50 euro Xiaomi.jpg

De beste draadloze oordopjes onder 50 euro heb ik al gegeven, maar toch wil ik de Xiaomi AirDots in dit artikel ook noemen. Na veel aandacht van landelijke media, kreeg ik namelijk meerdere keren de vraag of de AirDots goed zijn.

Het antwoord is wat mij betreft: ze zijn best oké. De dopjes en het oplaaddoosje zien er fraai uit in het wit. De dopjes verbinden als het goed is met elkaar en je smartphone zodra je ze oppakt, en gaan weer uit als je ze terug in het bakje stopt. In de praktijk werkt het echter niet altijd, en wil het ene dopje ook wel eens de verbinding met de andere verliezen. Frustrerend, omdat je dan even niet met twee dopjes tegelijk muziek kan luisteren. Hoe je het fixt haal je niet uit de Chinese handleiding, maar hier lees je wel hoe dat moet.

De bediening van de AirDots is ook even wennen. De zijkanten zijn aanraakgevoelig en in het begin druk je bijvoorbeeld een nummer op pauze als je hem net even anders in je oor wil stoppen. Gelukkig hoeft dat niet al te vaak: de AirDots zitten erg comfortabel. De batterij is standaard voor dit formaat: ze gaan zo'n 3 uur mee op één lading. Tussendoor bijladen is zo gepiept. De belkwaliteit volstaat.

De muziekkwaliteit van de AirDots is vooral gericht op hoge tonen en vocalen, zonder daarbij vervelend scherp te klinken. Stemmen komen kraakhelder door en worden ondersteund door een niet-opdringerige bas. Het geluid is minder vol dan de QCY QS1, maar wel een fraai geheel.

De Xiaomi AirDots zijn een aardig goedkoop alternatief voor de AirPods. Ze zijn fraai, een stuk goedkoper en het oplaaddoosje is net zo verslavend om mee te spelen. Het is door zijn prijs en verbindingsissues alleen niet de beste koop voor truly wireless earbuds tot 50 euro.


Beste goedkope draadloze oordopjes voor sport en fitness: JT-T2C

15-20 euro

Beste draadloze oordopjes sporten 25 euro.jpg

Hoewel de QCY QS1 prima in je oren blijven zitten, wil je voor intensief sporten en fitness misschien liever oordopjes die echt verankerd in je oor zitten. In dat geval is de JT-T2C het overwegen waard. Die worden geleverd met earhooks die je onder de bovenkant van je oor stopt - waardoor de oordoppen écht stevig zitten.

Ten opzichte van de QS1 en de AirDots, klinkt de JT-T2C minder in balans en minder detailrijk. Het geluid neigt naar lage tonen en doet wat donker aan. Toch kan het voor het sporten goed genoeg zijn; je bent immers vooral bezig met bewegen. Daarom raad ik hem speciaal voor dit doel toch aan. Lees wel even verder.

De JT-T2C heeft drukgevoelige zijkanten. Je tikt erop om de muziek te pauzeren of een telefoontje op te nemen. Het oplaadbakje heeft een dekseltje, maar activeert de oordopjes niet automatisch als je ze oppakt. Dat gaat helaas een stuk ingewikkelder: houd beide kanten twee seconden ingedrukt en laat ze met elkaar verbinden voordat je ze met je apparaat verbindt. Als je onevenredig drukt, heb je zomaar één van de twee oordopjes verbonden met je smartphone in plaats van twee. Bij het uitzetten is er hetzelfde probleem. Hoe je dat ongedaan maakt, staat uitgelegd in de handleiding - maar het is toch niet heel makkelijk. Je ziet de voortgang aan de brandende lampjes op de oorschelpen, maar de lampjes zitten precies onder je vinger. Gelukkig is een dame wel zo aardig om ook 'pairing' en 'connecting' te roepen.

Wil je draadloze oordopjes specifiek voor intensief sporten of fitness en durf je de QCY QS1 en Xiaomi AirDots niet aan, dan heb je aan de JT-T2C een goed sportsetje voor nog geen twee tientjes. Maar bereid je voor op enige pairings-uitdagingen. Ik zou eerst de QS1 proberen.


Voetnoot

Hopelijk help ik je met dit artikel op weg in het woud van truly wireless oordoppen. Overweeg je een van de setjes in dit stuk te kopen? Ik hoop dat je het doet via de links in dit stuk - dat kost jou niks extra, en helpt mij financieel een beetje in mijn voortdurende zoektocht naar goedkope (Chinese) budget audio. :-)

Eerder schreef ik trouwens al over Bluetooth oordopjes met een draadje ertussen.

Ook geschreven:

- De beste bedrade oordoppen onder 25 euro - toppers uit China

- De beste bedrade earphones onder 50 euro

- De beste active noise cancelling headphones tot 150 euro

Heb je vragen of suggesties voor andere oordopjes die ik niet mag missen? Bevalt de aankoop? Ik hoor het graag in de reacties!