Goede TWS truly wireless earbuds onder 25 euro? Dit zijn ze!
Na mijn vele geteste oordopjes en headphones, kreeg ik steeds vaker de vraag of ik ook weet wat goede draadloze oordopjes zijn. Het is nogal lastig die te vinden, tussen allerlei slecht klinkende oortelefoontjes met allerlei verbindingsproblemen. Maar ze zijn er wel. Dit zijn de beste draadloze oordopjes onder de 50 euro.
Wie zich verdiept in de beste goedkope draadloze oordopjes met Bluetooth, komt vermoedelijk uit bij video's en testen van de Consumentenbond, Bright of het AD. Die selecteerden de afgelopen tijd een handvol oordoppen die je bijvoorbeeld bij de Mediamarkt kan kopen. Je komt dan al snel uit op setjes van Jabra, JBL, Samsung, Sony en Bose. De conclusie van zo'n test is bijna elke keer: 'Ze zijn best aardig, maar niet zo goed als de Apple AirPods.'
Dus wijzen ze eigenlijk weer naar de AirPods van 150 euro. Die bij veel mensen uit de oren vallen en helemaal niet zo goed klinken trouwens - een beetje zompig en met accenten op sómmige stemhoogten en sómmige baslijnen. Een beetje een onsamenhangend geluid.
Draadloze oordopjes op AliExpress: welke kopen?
Als je - net als ik - teleurgesteld uit zo'n test van draadloze Bluetooth oordopjes komt, is er natuurlijk het alternatief dat AliExpress heet. Daar heb je al truly wireless earbuds (kortweg TWS) voor 10, 15 of 20 euro. Je ziet alleen door de bomen het bos niet meer. Het zijn er zó ontiegelijk veel. Ga je nep AirPods kopen, of een origineel design? En welke zijn goed?
Dezelfde earphones worden soms onder twintig merknamen verkocht, en van de nep-AirPods zijn ook alweer klonen te verkrijgen die nog matiger zijn dan de nep-AirPods zelf. Het is niet makkelijk om goede echt draadloze oordopjes op AliExpress te vinden.
truly wireless oordopjes: goed analyseren
Wie de recensies van niet op merknaam, maar op typenummer van de oortelefoontjes doorneemt en analyseert, stuit op de ene na de andere manco. Het ene na het andere minpunt komt aan het licht. Bijvoorbeeld dat het rechter oortje niet meer verbinding met het linker oortje. Of dat de batterij na drie keer opladen (!) dood gaat. Of dat het geluid simpelweg verschrikkelijk is. Één of twee van dergelijke recensies, en het is duidelijk dat je zo'n setje niet hoeft te kopen. Maar niet overal staan recensies bij. Het is een beetje een mijnenveld.
Toch maar die matig klinkende Jabra's voor 65 euro kopen dan? Nee!
De afgelopen maanden kocht ik talloze draadloze earphones van AliExpress die goed aangeschreven staan in gebruikersrecensies, variërend in prijzen van 20 tot 45 euro. Ik heb er uren naar geluisterd, ermee gelopen, gefietst... en vooral heb ik ze uitvoerig vergeleken. Hier per stuk mijn review, voor het laatst bijgewerkt op 9 juni 2019.
Wil je nog uitgebreidere reviews? Ga dan naar mijn Engelstalige oordopjes review-site!
Dit zijn de beste truly wireless earphones voor nog geen 50 euro:
Beste goedkope draadloze oordopjes onder 50 euro: QCY QS1 en QS2
20 euro
Verrassing! De beste draadloze oordopjes die beter klinken dan Jabra's, JBL's en goedkopere Sony en Bose-oordoppen zonder snoer... kosten slechts 20 euro. De QCY QS1, die ook wel QCY T1C wordt genoemd, is een buitengewone topper in het segment. Hij is ook verkrijgbaar als QCY QS2, met een krachtiger en groter oplaaddoosje met deksel.
De QCY QS1 en QCY QS2 zijn voorzien van Bluetooth 5.0, wat zorgt voor een sterke verbinding tussen de dopjes onderling en met je smartphone. De dopjes verbinden automatisch met elkaar als je ze uit het doosje pakt, en zijn vervolgens meteen verbonden met je telefoon. Stop ze terug in het doosje, en ze gaan automatisch weer uit. Het werkt als een trein.
Op de oortjes van de QS1/ QS2 zitten fysieke knoppen die je kan gebruiken voor het pauzeren van muziek (1 tik), nummers overslaan (2 tikken) en een belletje opnemen (1 tik). De volume verander je vanaf je telefoon. Uitstekende keuzes - van alle draadloze oordopjes, bedienen deze het intuïtiefst. De batterijduur is standaard voor dit type earphones: ze gaan 3 uur mee op een lading. Bijladen in het bakje gaat bovendien snel. De belkwaliteit is niet de beste, maar wel was ik zelfs fietsend in de wind gewoon verstaanbaar voor de andere kant van de lijn.
De dopjes blokkeren lawaai van buitenaf goed, en het comfort is eveneens uitstekend. De doppen zitten stevig in je oor (afhankelijk van de grootte van je oren; dat wel) en vallen er ook niet uit als je rent, fietst of je hoofd hard schudt. Omdat ze amper uitsteken, kan je ze zelfs prima dragen onder een muts of helm. Helaas is het geluid bij het kijken van video's op de iPhone wel enigszins vertraagd. Op Android-toestellen is dat geen probleem.
Maar het beste onderdeel van de QCY QS1 en de QS2 is nog niet genoemd: de geluidskwaliteit. De QCY levert een helder, smooth en vol geluid. De bas heeft een lekkere punch zonder de andere tonen weg te drukken: midden en hoge tonen krijgen goed de ruimte en klinken helder, natuurlijk en zelfs behoorlijk gedetailleerd. Luister bijvoorbeeld naar Lana del Rey's laatste nummers, en haar stemgeluid komt vól impact naar voren. De QS1/ QS2 klinkt uitstekend - ronduit indrukwekkend voor dit formaat en voor deze prijs.
De geluidskwaliteit, bediening en het comfort: de QCY QS1 en QS2 met grotere oplader zijn de beste koop voor goedkope draadloze oordopjes tot 50 euro.
QCY QS1 kopen op AliExpress (alternatieve, soms goedkopere link)
Beste wireless oordopjes voor video: Anomoibuds IP010-A Capsule TWS
20 euro
Een spetterend alternatief voor de QCY QS1 en QS2 is de Anomoibuds Capsule IP010-A. Ze klinken bijna net zo goed als de QCY's, en hebben daarnaast twee kleine voordelen.
Het eerste voordeel is dat het geluid van de Anomoibuds behalve op Android ook op de iPhone gelijk loopt met het beeld van YouTube en Netflix. Er zijn maar zeer weinig draadloze oordopjes die dat presteren. Het tweede is dat het volume van de oortelefoons op Android-toestellen (bijvoorbeeld Samsung, Huawei, Nokia en Xiaomi) een stuk hoger kan dan de QCY.
Qua geluidskwaliteit zijn de details en tonaliteit niet zo indrukwekkend als bij de QS1/ QS2, maar dat wil niet zeggen dat het geluid teleurstelt. Allesbehalve! Het heeft een ruimtelijk gevoel, heeft een opzwepende bas en klinkt ook instrumentaal goed. Ook de Anomoibuds IP010-A klinken buitengewoon goed voor het geld.
Op andere punten lopen ze in de pas met de QCY's. Ze kosten hetzelfde, verbinden net zo makkelijk, de bediening en het comfort zijn vrijwel identiek en ook deze gaan zo'n 3 uur mee op een lading. Een uitstekende koop.
Op veler verzoek: een review van de Xiaomi Redmi Airdots
20 euro
Via Twitter, audiofora en de aanbiedings-community Pepper krijg ik vaak de vraag hoe goed de Xiaomi Redmi Airdots zijn. Daarom neem ik die ook mee in dit artikel. De korte versie is: ze zitten goed, zien er fraai uit en klinken aardig.
Xiaomi heeft met de Redmi Airdots alles rechtgezet wat in de originele versie (zie onderaan dit artikel, bij de afraders) nog fout ging. Die had een moeilijke touch-bediening en serieuze verbindingsproblemen. De nieuwe Xiaomi Redmi Airdots verbinden gelijk als je ze uit het doosje haalt en hebben drukknoppen, zodat je niet meer per ongeluk een actie uitvoert. Een nummer overslaan op de oordoppen is niet mogelijk; wel activeer je met twee keer drukken de voice-assistent van je telefoon.
Net als de Anomoibuds Capsule, lopen audio en video van bijvoorbeeld YouTube op de iPhone gelijk, wat maar zeer weinig oordopjes kunnen. Op Android is er sowieso geen probleem. Daar tegenover staat dat het geluid een stuk minder vol is dan de Anomoibuds of de Haylou GT1 (zie hieronder). Het geluid is fris en zeker stemmen klinken kraakhelder, maar de Redmi Airdots mist bas en lagere tonen, waardoor veel details in de muziek en in video's verloren gaan.
Beste goedkope draadloze oordopjes voor sporten: Tronsmart Encore Spunky Buds
45 euro
Wil je oordoppen die ook bij intensief sporten, fitness en veel zweten goed in je oren blijven zitten, dan is het handig om oortelefoons met earhooks te nemen. De beste goedkope draadloze earphones met die earhooks zijn de Tronsmart Encore Spunky Buds.
Gelukkig is de uitvoering heel wat beter dan de naam. De Spunky Buds (je verzint het niet) hebben grote behuizingen die grotendeels uit je oor steken. Het gedeelte dat in je oor gaat is daardoor kleiner, en klemt in je oor met de earhook die je naar boven in je oor draait. Samen met de waterdichtheid, maken ze de Tronsmart zweetbestendig tijdens het sporten. Ondanks de grote behuizing buiten je oren, hoor je vrijwel geen windgeruis bij het fietsen of lopen. Deze zijn gemáákt voor buitengebruik.
De Tronsmarts (beter om ze zo te noemen...) gaan automatisch aan als je ze uit de (grote!) oplader haalt en doen drie uur met een batterijlading. De bediening is op aanraakbasis, maar werkt goed. Twee keer rechts tikken schakelt de voice-assistent zoals Google of Siri in, met twee keer links tikken ga je naar het volgende nummer.
Het geluid van de Tronsmart is aanstekelijk. De bas is aangezet, wat uitstekend werkt voor het sporten. Daar bovenop komen stemmen en hoge tonen goed naar voren, en is het geluid lekker ruimtelijk. Het totaalpakket maakt de Tronsmart Encore Spunky Buds de beste goedkope draadloze oordopjes voor sport en fitness.
Andere goede goedkope draadloze oordoppen op AliExpress:
Mpow T6: Waterdicht en lekkere bas
30 euro
De Mpow T6 is ruim een tientje duurder dan de twee goedkoopste toppers. Daar krijg je IPX7-waterdichtheid en een oplaaddoosje met grote capaciteit voor terug. De oortjes gaan diep in je oorkanaal, waardoor ze er nog moeilijker uit vallen. Verbinden gaat net zo makkelijk als bij de goedkoopste toppers en het geluid loopt op Android en iPhone synchroon met het beeld. De geluidskwaliteit is ook hier indrukwekkend, in het bijzonder als je graag een wat zwaardere bas hebt.
Sabbat X12 Pro: Earpod-vorm met lange batterij
40 euro
De Sabbat X12 Pro heeft geen oordopje dat je helemaal in je oor steekt, maar heeft het Apple Earpod-ontwerp; dus een earbud die je in je oor 'hangt'. Daardoor blijf je de omgeving ook goed horen. Toch blijft hij goed in het oor zitten. De belkwaliteit van de Sabbat is bovengemiddeld en de batterijduur is geweldig: deze werkt 5-6 uur op een batterijlading! Hij is ook nog eens in verschillende flashy kleuren te krijgen. Waarom het niet de winnaar is? Het geluid bij video's loopt behoorlijk uit de pas, en hoewel het geluid helder en ruimtelijk is, blijft de bas wat achter. Vind je dat juist prettig: go for them.
Sabbat X12 Pro kopen op AliExpress
Tiso i4: Pompende bas
20 euro
Als je van een dikke, pompende bas houd, zit je voor 20 euro nog beter bij de Tiso i4 dan de QCY QS1 en de Anomoibuds Capsule. De Tiso zweept je echt op bij dance, hiphop en andere stampende genres, zonder te veel in te boeten op andere details in de muziek. De i4 heeft een compact laadbakje en nog kleinere oortjes, die je in je oor moet bijdraaien om ze lekker te laten zitten. Het bakje houdt een batterijlading lekker lang vast. Het geluid loopt op de iPhone helaas niet synchroon met het beeld.
Haylou GT1: Klein en heerlijk
20 euro
Nóg een setje heerlijk klinkende draadloze earphones is de Haylou GT1. Hij heeft samen met de Anomoibuds het kleinste oplaaddoosje, die je zó in je broekzak steekt en overal mee naartoe neemt. De oortjes zelf zijn net iets ronder dan de QCY en Anomoibuds en daardoor ook net iets comfortabeler. Wel lopen op de iPhone audio en video niet helemaal gelijk. De muziekkwaliteit is uitstekend, met een fijne bas en heldere midden en hogere tonen. Aanrader!
Goede reviews op AliExpress, maar wat mij betreft geen aanraders:
Xiaomi AirDots - eerste generatie (45 euro)
De AirDots zien er prachtig uit, het laaddoosje voelt premium en met name vocalen en rustigere muziek klinken helder. Daar houden de pluspunten ook op. De zo gehypete Xiaomi's worden geteisterd door verbindingsproblemen. Soms gaat een van de oordopjes niet aan, soms gaat een van de oordopjes niet uit en krijg je ze daarna alleen met pijn en moeite weer aan elkaar verbonden. De touch-bediening is bovendien overgevoelig en niet-intuïtief. Inmiddels is er een versie 2 met stabielere verbinding en lagere prijs: de Xiaomi Redmi AirDots. Zie de test hierboven.
Bluedio T-Elf (20 euro)
De T-Elf van Bluedio klinkt erg goed. Het geluid is ruimtelijk, gedetailleerd en helder. Muziek wordt ook niet overrompeld door de bas, terwijl die wel lekker aanwezig is als het moet. Helaas zit er een enorme designblunder in de T-Elf. Als de oortjes opgeladen zijn in het bakje, maken ze automatisch verbinding met je apparaat, terwijl ze ín het bakje zitten en je ze helemaal niet nodig hebt. Zo lopen de batterijen van de oortjes en het bakje ook nog eens snel leeg, en gaat het geluid van je toestel naar de oortjes die je helemaal niet in hebt.
DFOI AirBuds (20 euro)
Een van de meest verkochte setjes draadloze oordoppen van AliExpress, deze DFOI AirBuds. De bediening, verbinding en het comfort zijn goed, maar qua geluidskwaliteit halen ze het niveau van de QCY en Anomoibuds niet. Details en balans ontbreken wat. Het geluid zal Beats-liefhebbers overigens wél aanspreken: de bas is zwaar, alom vertegenwoordigd en werkt goed in hiphop en dance. In veel andere muziek drukt het de midden en hoge tonen wat weg. Voor de échte basliefhebbers.
JT-T2C TWS (15 euro)
Met hun grote earhooks zijn de JT-T2C TWS net als de Tronsmart erg geschikt voor sporten. In muziek klinken weinig details, maar is wel veel bas. De draadloze verbinding is helaas minder sterk dan bij de andere modellen en ook gaat de T2C niet automatisch aan of uit als je ze in of uit het oplaadbakje haalt. Dat gaat met lange touch-drukken op de zijkanten... maar het lampje dat aangeeft of de oordopjes aan of uit staan, zitten precies onder je duim. Bespaar je de frustratie van pairing-problemen en onverwacht lege batterijen: laat deze liggen.
Voetnoot
Hopelijk help ik je met dit artikel op weg in het woud van truly wireless oordoppen. Overweeg je een van de setjes in dit stuk te kopen? Ik hoop dat je het doet via de kooplinks in dit stuk - dat kost jou niks extra, en helpt mij financieel een beetje in mijn voortdurende zoektocht naar goedkope (Chinese) budget audio. :-)
Eerder schreef ik trouwens al over Bluetooth oordopjes met een draadje ertussen.
Lees ook:
Zie ook mijn uitgebreide nieuwe draadloze oordopjes reviews op Scarbir.com!
Heb je vragen of suggesties voor andere oordopjes die ik niet mag missen? Bevalt de aankoop? Ik hoor het graag in de reacties!