Dit zijn de beste oordoppen onder 10-30 euro - toppers uit China

Beste oordoppen tien euro.jpg

Vanwege de goede reacties op mijn lijst met de beste goedkope Chinese smartphones, deel ik graag nog een Chinese budget-obsessie van me. Vergeet alle oordopjes die je in Nederlandse winkels kan krijgen tot 50 euro: de beste budget oordoppen komen uit China. Dit zijn de beste oordoppen onder de 30 euro.


Waarom oordoppen uit China?

- Onvoorstelbaar geluid voor een ongelooflijk lage prijs
- Qua geluid vergelijkbaar met 80+ euro segment in Nederland
- Worden geleverd met verschillende dopjes
- Bouwkwaliteit beter dan budgetsegment in Nederland
- Ingebouwde microfoon en bel-knop in het snoer
- Makkelijk te bestellen, zonder importheffing tot 22 euro

 

Waar moet je op letten?

- Geen volumeknoppen in het snoer
- Er wordt ook nog steeds veel rommel gemaakt in China - maar die rommel staat niet in deze lijst


In dit overzicht vind je mijn favoriete oordoppen en IEM'S (In Ear Monitors), op basis van zelf vele uren tot dagen luisteren. Mijn eigen ervaringen legde ik tegenover die van andere reviewers, voor een volledig beeld. Er komt heel veel leuke 'chi-fi' voor een spotprijs uit China, maar deze sets heb ik persoonlijk getoetst: een beter geluid voor een prikkie kan je niet krijgen. Een beter geluid voor tien keer de prijs vinden is óók lastig, trouwens. Dit zijn de beste oordoppen onder de 30 euro:


Géén aanrader, maar ter vergelijk: Apple Earpods

18-30 euro

Beste budget oordoppen Apple Earpods.jpg

Om in te kunnen schatten hoe goed de oordoppen in deze lijst zijn, is het goed om ze te vergelijken met oordoppen die iedereen kent. Ik vergelijk ze met de Apple Earpods: standaard meegeleverd met elke nieuwe iPhone en los te krijgen voor ongeveer 18 tot 30 euro. Een prima paar doppen voor een setje dat je gratis bij iets krijgt.

De Earpods, met een uitstulpsel dat in je oor gaat, waren een grote sprong voorwaarts ten opzichte van Apple's platte oordoppen daarvoor. Het geluid is een stuk bassiger en minder schel dan voorheen. Maar daar is het positieve ook wel mee gezegd. Welk setje oordoppen je ook koopt uit de lijst hieronder: in allemaal ga je een diepere, meeslependere bas horen, een voller midden en een overtuigender hoog. In elk setje hoor je details en een levendigheid waar de Earpods niet bij kunnen. Niet eens bij de in de buurt komen. In vergelijking met de sets hieronder, klinken de Apple-dopjes modderig en ver weg. Leg je de Airpods in de onderste lade - het wordt tijd voor de volgende stap.


KZ ATE: je blijft maar luisteren

7-10 euro

Beste oordoppen 10 euro KZ Ate.jpg

De KZ ATE ontketende mijn liefde voor goedkope Chinese oordopjes. Wát een geluid! Nummers klinken echt zoals ze bedoeld zijn: je hoort dat Elvis' Jailhouse Rock in een totaal andere tijd is opgenomen dan Lorde's Heroes. Dat klinkt als een open deur, maar het maakt hier echt een wereld van verschil ten opzichte van Apple's Earpods. Met name moderne, bassige nummers komen buitengewoon goed tot zijn recht op de ATE, die floreert in donkere, diepe klanken.

Waarin de KZ ATE's ook overtuigen, is de ruimtelijkheid. Zet de Hell Freezes Over-albumversie van The Eagles' Hotel California op en je hoort de gitaren naast elkaar staan, de drums achter je. Zelfs de plaatsing van de bekkens bij het eerste roffeltje is te onderscheiden. En dan komt die baslijn nog... Luister Michael Jackson's Stranger in Moscow en je hoort dat de intro geen ruis is, maar regen - en dat hij actief met zijn mondgeluiden het ritme drijft. Zulke ontdekkingen doe je, voor nog geen tientje.

Inmiddels heb ik de KZ ATE's vanaf januari 2017 aan zo'n honderd collega's en twitteraars aangeraden. Na mijn enthousiasme hebben zelfs RTLZ en Bright erover geschreven. De reacties zijn uitstekend:

Het feit dat je het snoertje over je oren moet doen, moet even wennen. Wel zijn de materialen, de afwerking en de ingebouwde microfoon en afstandsbediening goed. Maar nog veel belangrijker: dit is voor onvoorstelbaar weinig geld een geweldig setje waar je heel lang naar wilt blijven luisteren.


Rock Zircon: belachelijk goede allrounder

8-16 euro

Beste oordoppen 10 euro Rock Zircon.jpg

Ook de Rock Zircon is een setje dat je gerust op elke muziekgenre kan loslaten. Het is het setje dat ik voortdurend afwissel met de ATE. Het geluid van de Zircon is nog voller dan dat van de KZ, met meer aandacht voor middelhoge en hoge tonen. Daar staat tegenover dat het setje minder ruimtelijkheid in zijn muziek heeft: je zit wat dichter op alle klanken.

De uitstekende prestaties op het gebied van midden en hoog, zonder wegvallen van de bas, zorgt bij bijvoorbeeld George Gershwin's  Rhapsody in Blue, voor een bijna orkestrale belevenis. De Rock Zircon hebben een enorm vol geluid dat sterk is in álle toonhoogten. Niet voor iets is het voor veel recensenten al tijden hun daily driver - hét setje oordoppen waar ze steeds maar weer op terugvallen.

Het knopje waarmee je nummers pauzeert en de telefoon opneemt, is helaas erg klein en lastig in te drukken. Maar wat je verder voor het geld krijgt, is werkelijk ongelooflijk.


KZ ZS5: kraakheldere Bluetooth-oordoppen

15-25 euro

Beste oordoppen 30 euro KZ ZS5.jpg

Liever geen snoer tussen je mobiel en je oordoppen? Dan heeft het zo aan de weg timmerende KZ nog een overtuigend paar IEM's. De KZ ZS5 wordt standaard geleverd met een snoertje, maar dat kan je loskoppelen uit de oordopjes. Hang er dan een officieel KZ Bluetooth-snoertje aan die van het ene naar het andere oortje gaat,  en je hebt weliswaar niet een geheel draadloze oplossing, maar wel érg goede Bluetooth-oordoppen voor nog geen 25 euro.

De KZ ZS5 heeft minder bas dan de KZ ATE, en legt de balans juist op midden en hoge tonen. Daarop is de ZS5 onvoorstelbaar gedetailleerd, bekabeld of met Bluetooth. Luister Baby Plays Around van Anna Sofie van Otter en je hoort het gesputter in de blaasinstrumenten en de ademhalingen van de zangeres. Overweldigender kan je het niet krijgen.

De ZS5 hebben wel een vrij fors 'lichaam' die je in je oren dient te drukken. Daar moet je aan wennen. Ook moet het Bluetooth-kabeltje na 3-4 uur weer worden opgeladen. Houd daar rekening mee als je een veelluisteraar bent. Maar houd je van vocalen, jazz en klassiek, dan scoort de ZS5 uitstekend voor bizar weinig geld.


Voetnoot

Er is een ongelooflijk arsenaal aan goedkope Chinese oordoppen en IEM's van hoogstaande kwaliteit, die de in Nederland verkrijgbare budget-aanbiedingen totaal uit het veld slaan. 

Buiten deze sets, heb ik ook verschillende andere aanraders van reviewers geprobeerd. Daaronder bijvoorbeeld de MEMT X5 - een wat mij betreft inferieure variant op de Rock Zircon, en de DIY Swing IE800, die qua hoge tonen onovertroffen gedetailleerd is, maar qua bouwkwaliteit en bas tegenvalt. In dit lijstje staan mijn absolute toppers na heel lang luisteren en gebruiken.

Ga je er een bestellen? Doe het via de links in dit artikel, dan help je me financieel een beetje zonder dat het jou extra geld kost. :-) En nog een advies: tot 22 euro betaal je geen importheffing uit China. Je moet dus 2-3 setjes tegelijk kunnen kopen zonder problemen. Klinkt belachelijk, maar echt: die raakt je wel kwijt aan een enthousiaste collega of vriend.

Anyway: veel luisterplezier!

 

Lees ook: De beste goedkope smartphones onder €200 - budget toppers uit china

 

Een van de setjes oordoppen in dit artikel gekocht? Ik hoor graag wat je ervan vindt!