De beste oordoppen onder 25 euro - toppers uit China

Beste oordoppen tien euro.jpg

Vanwege de goede reacties op mijn lijst met de beste goedkope Chinese smartphones, deel ik graag nog een Chinese budget-obsessie van me. Vergeet alle oordopjes die je in Nederlandse winkels kan krijgen tot 50 euro: de beste budget oordoppen komen uit China. Dit zijn de beste oordoppen onder de 25 euro.

Dit artikel is bijgewerkt in maart 2018, met een nieuwe budgettopper voor minder dan 5 euro.


Waarom oordoppen uit China?

- Onvoorstelbaar geluid voor een ongelooflijk lage prijs
- Qua geluid vergelijkbaar met 80+ euro segment in Nederland
- Worden geleverd met verschillende dopjes
- Bouwkwaliteit beter dan budgetsegment in Nederland
- Ingebouwde microfoon en bel-knop in het snoer
- Makkelijk te bestellen, zonder importheffing tot 22 euro

 

Waar moet je op letten?

- Geen volumeknoppen in het snoer
- Er wordt ook nog steeds veel rommel gemaakt in China - maar die rommel staat niet in deze lijst


In dit overzicht vind je mijn favoriete oordoppen en IEM'S (In Ear Monitors), op basis van zelf vele uren tot dagen luisteren. Mijn eigen ervaringen legde ik tegenover die van andere reviewers, voor een volledig beeld. Er komt heel veel leuke 'chi-fi' voor een spotprijs uit China, maar deze sets heb ik persoonlijk getoetst: een beter geluid voor een prikkie kan je niet krijgen. Een beter geluid voor tien keer de prijs vinden is óók lastig, trouwens. Dit zijn de beste oordoppen onder de 30 euro:


Géén aanrader, maar ter vergelijk: Apple Earpods

18-30 euro

Beste budget oordoppen Apple Earpods.jpg

Om in te kunnen schatten hoe goed de oordoppen in deze lijst zijn, is het goed om ze te vergelijken met oordoppen die iedereen kent. Ik vergelijk ze met de Apple Earpods: standaard meegeleverd met elke nieuwe iPhone en los te krijgen voor ongeveer 18 tot 30 euro. Een prima paar doppen voor een setje dat je gratis bij iets krijgt.

De Earpods, met een uitstulpsel dat in je oor gaat, waren een grote sprong voorwaarts ten opzichte van Apple's platte oordoppen daarvoor. Het geluid is een stuk bassiger en minder schel dan voorheen. Maar daar is het positieve ook wel mee gezegd. Welk setje oordoppen je ook koopt uit de lijst hieronder: in allemaal ga je een diepere, meeslependere bas horen, een voller midden en een overtuigender hoog. In elk setje hoor je details en een levendigheid waar de Earpods niet bij kunnen. Niet eens bij de in de buurt komen. In vergelijking met de sets hieronder, klinken de Apple-dopjes modderig en ver weg. Leg je de Airpods in de onderste lade - het wordt tijd voor de volgende stap.


UiiSii HM7: Warm, smooth en punchy

Beste oordoppen onder 5 euro

Beste oordoppen 5 euro UiiSii HM7.jpg

Betaalbaarder dan de UiiSii HM7 kom je uitstekende oordoppen niet tegen. De earphones van het onuitspreekbare merk hebben een vol en warm geluid, dat je normaal krijgt bij de betere setjes van bijvoorbeeld Sennheiser in het 30 tot 50 euro-segment.

Het geluid is warm, toegankelijk en moeiteloos uren achter elkaar te luisteren. Een smooth geluid, maar het maakt nummers niet té smooth: details komen gewoon door. De bas, middentonen en hoge tonen zijn goed in balans en vertegenwoordigd - al kan de bas bij zware dance- en hiphopnummers ook zwaar punchy zijn. Verder is het een easy listener waar je uren naar kan luisteren. Voor dit onwaarschijnlijke lage bedrag. Voor jezelf, of gewoon meteen drie voor de hele achterbank op weg naar Frankrijk.


KZ ATE: je blijft maar luisteren

Beste oordoppen onder 10 euro

Beste oordoppen 10 euro KZ Ate.jpg

De KZ ATE ontketende mijn liefde voor goedkope Chinese oordopjes. Wát een geluid! Nummers klinken echt zoals ze bedoeld zijn: je hoort dat Elvis' Jailhouse Rock in een totaal andere tijd is opgenomen dan Lorde's Heroes. Dat klinkt als een open deur, maar het maakt hier echt een wereld van verschil ten opzichte van Apple's Earpods. Met name moderne, bassige nummers komen buitengewoon goed tot zijn recht op de ATE, die floreert in donkere, diepe klanken.

Waarin de KZ ATE's ook overtuigen, is de ruimtelijkheid. Zet de Hell Freezes Over-albumversie van The Eagles' Hotel California op en je hoort de gitaren naast elkaar staan, de drums achter je. Zelfs de plaatsing van de bekkens bij het eerste roffeltje is te onderscheiden. En dan komt die baslijn nog... Luister Michael Jackson's Stranger in Moscow en je hoort dat de intro geen ruis is, maar regen - en dat hij actief met zijn mondgeluiden het ritme drijft. Zulke ontdekkingen doe je, voor nog geen tientje.

Inmiddels heb ik de KZ ATE's vanaf januari 2017 aan zo'n honderd collega's en twitteraars aangeraden. Na mijn enthousiasme hebben zelfs RTLZ en Bright erover geschreven. De reacties zijn uitstekend:

Het feit dat je het snoertje over je oren moet doen, moet even wennen. Wel zijn de materialen, de afwerking en de ingebouwde microfoon en afstandsbediening goed. Maar nog veel belangrijker: dit is voor onvoorstelbaar weinig geld een geweldig setje waar je heel lang naar wilt blijven luisteren.


KZ ZSR: next level geweldige oordoppen

Beste oordoppen onder 25 euro

Beste Bluetooth oordoppen ZS ZSR 1.jpg

De budget-oordoppen hierboven zijn fantastisch, maar goede genade, de KZ ZSR is next level. Een jaar na de KZ ATE sta ik weer te klapperen met mijn oren. Wát een detail! Wát een plaatsing van de instrumenten! Wát een ruimte in de muziek. De muziek is echt overal om je heen. Alsof die ene kennis met een peperdure audio-installatie tegen je zegt: 'Ga maar in het midden zitten, dan trek ik het geluid wel even open'.

De KZ ZSR vergt een wat getrainder oordoppen-oor dan de andere sets. De lichamen zijn groot en zitten in het begin oncomfortabel in je oren. Bovendien vergt het heldere geluid gewenning.

Maar... wat krijg je er een muzikale ontdekkingsreis voor terug. Je hoort alle details. Het getrek aan bassnaren. Elke slag op het drumstel te onderscheiden. Bij The Thrill is Gone van B.B. King en Tracy Chapman sta je middenin de opname. Spies van Coldplay kwam nog nooit zo binnen. Welk genre je er ook tegenaan gooit: de bas is snaarstrak, energiek en altijd prettig aanwezig - en daar bovenop komt een enorme stapel detail en ruimtelijkheid van midden en hoge tonen. Zoveel detail, zoveel kracht: dit zijn de beste budget oordoppen voor nog geen 25 euro.

(Oh ja, en met de bijbehorende KZ-kabel kan je er ook nog Bluetooth-oordoppen van maken!)


LET OP - UPDATE 15 OKTOBER 2018:

NIEUWE LIJST MET NIEUWE AANRADERS OP DIK.NL

Voetnoot - update 16 februari 2018

Er is een ongelooflijk arsenaal aan goedkope Chinese oordoppen en IEM's van hoogstaande kwaliteit, die de in Nederland verkrijgbare budget-aanbiedingen totaal uit het veld slaan. 

In totaal heb ik vanaf januari 2017 jaar tijd 29 verschillende earphones getest. De ene nog beter dan de ander. Zo verdient bijvoorbeeld ook de VJJB K4S een melding. Die komt met eartips voor helder geluid én eartips voor een basrijker beeld. Dat maakt het een leuke experimenteerkit met lekker geluid. Er zijn meer aanraders - maar in dit lijstje staan mijn absolute toppers na heel lang luisteren en gebruiken.

Ga je er een bestellen? Doe het via de links in dit artikel, dan financier je me een beetje in mijn onafhankelijke zoektocht naar geweldig budgetgeluid. Zonder dat het jou extra geld kost. :-) En nog een advies: tot 22 euro betaal je geen importheffing uit China. Je moet dus 2-3 setjes tegelijk kunnen kopen zonder problemen. Klinkt belachelijk, maar echt: die raakt je wel kwijt aan een enthousiaste collega of vriend.

Veel luisterplezier!

 

lees ook: de beste earphones onder 50 euro

Lees ook: DE BESTE BLUETOOTH OORDOPPEN ONDER 25 EURO

Lees ook: De beste goedkope smartphones onder €200 - budget toppers uit china

 

Een van de setjes oordoppen in dit artikel gekocht? Ik hoor graag wat je ervan vindt!