Ik kocht de goedkoopste headphone van Nederland. Is het wat?

Een review van de Pulsar - €7,95 bij Action

181007 Pulsar koptelefoon Action review.jpg

Sinds ik verliefd werd op de Chinese KZ ATE-oordopjes begin 2017, waarmee ik voor een tientje meer details hoorde in muziek dan ooit daarvoor, ben ik voortdurend op zoek naar het beste geluid voor weinig geld. Wat gebeurt er als je de goedkoopste headphone van Nederland uit het schap trekt?

Hij heet Pulsar en bij de Action koop je hem voor 7,95 euro. Dat is bitter weinig geld.

De Nederlandse budgetwinkel heeft ook nog wat oordopjes van het 'merk' liggen voor nog minder geld, maar voor goedkope oordopjes is het simpel: daarvoor moet je echt in China zijn. De beste deals voor 5, 10 en 25 euro heb ik in deze blog op rij gezet, over de beste earphones onder de 50 euro lees je hier. Alle oordoppen die je voor dit geld in Europa koopt, mag je overslaan.

Zo moet het toch ook wel voor headphones gelden toch? Bij de gevestigde merken is het vaak zo: van goedkope Sony's, Philips, Sennheisers en andere echte merken moet je vooral niet te veel verwachten. Of ze nou bedraad of draadloos zijn: vaak mist een lekkere bas, klinken ze vlak of zijn ze van abominabel, krakend plastic dat binnen een half jaar uit elkaar valt. Niet zo raar: de merken willen je graag upsellen naar de dure modellen binnen hetzelfde merk.

Rationeel is er geen enkele reden om misschien wel de allergoedkoopste koptelefoon te kopen in Nederland. Maar ja: wat gebeurt er als je dat wel doet?

Shock: Action's Pulsar van slechts 7,95 euro is verrassend goed voor het geld. Tijd voor een review.

DE BUITENKANT: COMFORT EN TECHNIEK

De Pulsar is te koop in verschillende kleurstellingen, zoals met bijvoorbeeld zwarte oorschelpen en een bruine band, een zwarte band met gele schelpen of, zoals de mijne: een bruine band en blauwe schelpen. Hoogwaardig komt het niet over. Wel geinig.

181007 Action headphone 7.95.jpg

Materialen

Het plastic aan de buitenkant is erg hard, de bruine band is niet eens van nepleer maar goedkoop plastic en de oorkussens bieden alleen het noodzakelijke comfort. Verstellen doe je met lichtgrijs gespoten pootjes met inkepingen, waardoor het lijkt alsof je de headphone nauwkeurig kan afstellen, maar na een paar keer glijdt de koptelefoon bijna vanzelf strakker of soepeler.

Comfort

Het is een on-ear ontwerp, dus de kussens zitten echt op je oor, en er niet overheen. Omdat de kussens zo stijf zijn, moet je met een bril op wat meer moeite doen om de Pulsar comfortabel te krijgen. De bovenkant is met stof ingelegd en zit comfortabel op je hoofd. Absurd voor dit geld. Nog zoiets aardigs: het snoer is een touw met speel/ pauzeknop. Het kan listig in de knoop raken, maar ziet er geinig uit.

De Pulsar maakt een goedkope indruk en zit niet al te stevig op je hoofd, waardoor ermee sporten lastig is en je een beetje moet schuiven af en toe om het beste geluid eruit te krijgen - máár: hij kraakt niet, hij piept niet en hij is behoorlijk comfortabel. Oh ja: en anderen horen je amper - ook al staat ie hard.

Voor 30 euro hóóp je dat je dit krijgt, voor 8 euro mag je dit amper verwachten. So far, so good.

HET GELUID

Met meer dan 45 Chinese oordoppen getest en ervaring met ruim tien Bluetooth headphones (vergelijking volgt), goedkoop en duur, kan ik wel zeggen dat ik de Action Pulsar behoorlijk verwachtingsloos opzette.

Maar... hier... dit... is... hoe... wacht... HUH.

Oké. Laat ik de Pulsar proberen nauwkeurig te beschrijven. Als audiobron gebruik ik Spotify op een iPhone X, met de geluidskwaliteit natuurlijk ingesteld op Extreem.

Stranger in Moscow van Michael Jackson

Een fantastisch nummer om geluidsapparatuur mee te testen. Het intro, dat met goedkope oordopjes als ruis klinkt, is hier snel te identificeren als regen. Zoals het hoort. Als de middentonen inzetten, hoor je ze subtiel van links naar rechts bewegen. De melodie komt vanuit de achtergrond op, daarna is er genoeg ruimte voor de bas, die voelbaar en warm mag aanzetten. Tegelijk hoor je ook dat Jackson het ritme met zijn mondgeluiden versterkt. Precies de details die me voor het eerst wonnen bij goede goedkope audio, zijn hier present. Het geluid wordt niet te druk, Jacksons stem nooit te schel, en alle frequenties houden hun plaats. Heel indrukwekkend.

Andere nummers dan?

Ook in alle andere nummers, in allerlei genres van dance tot hiphop tot klassiek en blues, blijft de Pulsar overeind staan. Bij Rage Against the Machine worden de stemmen en gitaren wat schel en moet het volume iets omlaag, maar het is de enige uitschieter die ik tegenkom. Voor de rest is het geluid samenhangend en consistent. De bas gaat over in de lagere middentonen waardoor muziek lekker warm klinkt. Stemmen worden niet kunstmatig naar de voorgrond geplaatst, maar verzuipen ook niet tussen de instrumenten. Gitaren, violen, piano's en drums (bassen iets beter dan bekkens) komen niet alleen tot hun recht, maar klinken goed en geschieden van elkaar.

Er zit zelfs ruimte in de muziek: bij Hotel California van Eagles Hell Freezes Over hoor je de gitaren gescheiden van elkaar. De instrumenten exact plaatsen is niet mogelijk, maar het feit dát links en rechts bestaan en er ruimtelijkheid in de muziek zit met tegelijkertijd ook nog een voelbare maar niet overheersende bas, is een traktatie.

Lang verhaal kort: dit geluid mag je helemaal niet verwachten voor dit geld.

181007 Action headphone Pulsar.jpg

ONZINNIGE VERGELIJKINGEN?

Oké, als de Pulsar dan zó goed klinkt voor het geld, dan wordt het tijd om alles uit de kast te trekken. Tijd voor wat hondsbrutale vergelijkingen die absoluut niet zouden mogen bestaan.

Pulsar (€7,95) vs Bowers & Wilkins P5 Series II (was €300)

De Bowers & Wilkins P5 Series II. Inmiddels niet meer verkrijgbaar, maar vijf jaar geleden ging hij voor 300 euro de deur uit in Apple Stores. Hij werd geroemd om zijn warme geluid en fantastische uitstraling van leer en metaal. Het budgetverschil is gigantisch - maar het verschil in geluidskwaliteit?

De P5 Series II sluit je beter af van de buitenwereld en stemmen klinken iets verder naar voren en gedetailleerder. Lage instrumenten klinken bij de Pulsar voller, maar hij doet bij vlagen iets meer aan als een echokamer. De P5 Series II kan ondanks zijn doordeinende bassen toch subtieler klinken. Tegelijk kan de B&W ook blikkerig klinken, waar ik de Pulsar niet op betrap. Deze twee beide headphones met een coherent warm geluid zijn aan elkaar gewaagd.

Pulsar (€7,95) vs Bose QuietComfort 25 (€229)

Nog een bizarre vergelijking? Welja! De Bose QuietComfort 25 koop je 1) als je een veel grotere portemonnee hebt en 2) vanwege de Active Noise Cancelling omdat je voornamelijk rustig wil werken. Toch gaat ie in de vergelijking: de Pulsar maakt weinig lawaai om zich heen en zou je dus óók mee kunnen nemen naar het werk.

De Bose heeft vooral zijn ruimtelijkheid beduidend beter voor elkaar. Muziek heeft meer afstand en detail - je hoort van meer instrumenten waar ze zich begeven. Stemmen kunnen indrukwekkend breekbaar klinken, of je hoort ademteugen. Tegelijk is het een typisch gefabriceerd koptelefoongeluid. Instrumenten klinken niet altijd even natuurlijk. Bij de Pulsar is dat niet heel anders - maar daar hangt ook een heel ander prijskaartje aan. De Pulsar klinkt minder vlak, met meer ondersteuning van de bas en volle lage middentonen. Details zijn moeilijker te ontwaren, maar ze zijn er wel. Beide koptelefoons kunnen je meenemen in de muziek - ook als je betere audio gewend bent.

Wat je krijgt voor 8 euro is werkelijk waanzinnig


Conclusie: de Pulsar van de Action van €7,95

Ruim 1300 woorden telt deze recensie van de 8 euro kostende Pulsar, en elk woord is gemeend. Op moment van schrijven is het moeilijk te zeggen hoelang de Pulsar heel blijft - érgens moeten toch consessies zijn gedaan voor dit geld?! - maar wat je krijgt voor 8 euro is werkelijk waanzinnig. De bouwkwaliteit, het comfort en het geluid zijn boven verwachting.

De Pulsar heeft een beetje een echo in de lage tonen, maar toont zich een allrounder in muziekgenres, met een warme, ondersteunende bas, natuurlijke en niet kunstmatig opgeklopte middentonen en zelfs ruimtelijkheid in het geluid.

Negen van de tien keer moet je voor briljante goedkope audio in China zijn. Die andere keer heb je een gelukje bij de Action.

OP ZOEK NAAR MEER GOEDKOPE AUDIO TIPS?

Inmiddels ben ik helemaal verzot geraakt op geweldige goedkope draadloze oordopjes. Bezoek mijn Engelstalige site met wireless earphones reviews voor de beste aanraders!


LEES OOK: