Drie interface-elementen die Instagram Stories beter doet dan Snapchat Stories

Het is bijna pijnlijk om toe te geven. Instagram heeft de Stories-functie van Snapchat schaamteloos gekopieerd. En toch doet Instagram Stories nu al een paar dingen beter.

Deze blogpost publiceerde ik ook op Emerce.

Interface Instagram Stories vs Snapchat

Sinds de Instagram-update begin augustus, kan je ook in Instagram korte video’s en foto’s achter elkaar zetten die 24 uur lang te zien zijn, en samen een dagverslag maken voor iedereen die je volgt. En ook in Instagram kan je die filmpjes onderkliederen met kleurrijke tekst — en kunnen kijkers erop reageren. Rechtstreeks gekopieerd van Snapchat.
 

Meer dan sexting

De Stories-functie zorgde er in oktober 2013 voor dat Snapchat uit de media-houdgreep van sexting ontsnapte. Privé stuurde tieners misschien wel naaktfoto’s naar elkaar, maar Snapchat was vanaf toen ook een medium waarop je snel aan anderen kan laten zien wat je aan het doen bent. Waar Twitter van beschuldigd werd (‘Oh, dan tweet je zeker dat je pannenkoeken aan het eten bent?’), werd Snapchat visueel. Met Snapchat Stories laat je zien wat je doet, wat je bezighoudt, je eet, je drinkt, welke plekken je bezoekt en met wie je omgaat.

De optelsom van privéfoto’s, video’s én de Stories was een schot in de roos voor Snapchat. Facebook zag met lede ogen aan hoe de app uitgroeide tot een populair, volstrekt natuurlijk aanvoelend platform voor alle dagelijkse beslommeringen en euh… ongeremdheden. Want wie zijn belevenissen op Snapchat deelt, doet dat amper nog op Facebook en de door Facebook gekochte apps Instagram en WhatsApp.
 

Facebook probeerde alles al

In de vorige jaren deed Facebook er alles aan om het succes van Snapchat te pareren. De meest markante move: een bod op Snapchat van 3 miljard dollar. Die werd afgewezen, maar FB-baas Zuckerberg had meer trucjes achter de hand. Zo verscheen Facebook Poke, een appje waarmee je ontvangen foto’s maar één keer kon bekijken. Facebook introduceerde Instagram Direct: het sturen van privéfoto’s en chats in Instagram. En wie herinnert zich de app Slingshot nog, waarin je een ontvangen foto pas mocht bekijken als je er eerst een terugstuurde?

Al die pogingen mislukten. En hoewel Instagram en WhatsApp onder Facebook flink doorgroeiden, en ook Facebook’s eigen Messenger een van de grootste chatapps ter wereld werd, bleef Snapchat óók maar groeien en groeien. Niet alleen meer onder tieners. Ook onder volwassenen. Alle alarmbellen rinkelden bij Facebook.
Er zat nog maar één ding op: Snapchat schaamteloos kopiëren. Tot de naam aan toe. Dat is wat er nu gebeurd is. Niet met de volgende aparte app, maar in de grootste foto-deel-app die er al was: Instagram.
 

Onsympathiek maar slim

Hoe onsympathiek de zet van Facebook ook is; hij is wel slim. Instagram Stories heeft in zijn eerste levensdagen gevoelsmatig meer bekendheid gekregen dan de eerdere pogingen Facebook Poke en Slingshot ooit hebben bereikt, en bovendien kan de Instagram-gebruiker er amper omheen.
Of Instagram Stories net zo groot wordt als Snapchat Stories, valt te bezien. In de eerste dagen gebruiken de meeste Instagrammers die ik volg, de nieuwe functie vooral om hun Snapchat-account onder de aandacht te brengen.

Toch zit Instagram Stories technisch gezien uitstekend in elkaar. Er zijn zelfs drie dingen die Instagram net even iets slimmer doet dan Snapchat.
 

1. Sneller beginnen met Stories kijken

Instagram opent meteen met Stories. Ze zijn het eerste wat je ziet als je de app opent, boven de eerste foto in je timeline. Het meest actuele verhaal staat meteen links en je kan direct kijken. Je neemt daardoor sneller een kijkje in de levens van anderen dan in Snapchat.

Instagram Stories interface Snapchat

Snapchat toont bij het openen van de app namelijk de camera. Eerst staat het beeld op zwart, dan krijg je camerazicht en dan, met een kleine schokkering in beeld, swipe je naar de verhalen. Vooral als er veel nieuwe verhalen zijn bijgekomen, moeten die nog even inladen. Met een tik op een accountnaam opent het eerste verhaal. Kost je even wachten, een swipe en een tik — versus alleen een tik in Instagram.

De keuzes van beide apps zijn begrijpelijk. Snapchat is voor veel gebruikers een app die je meteen pakt om snel een moment te vangen. Dan wil je beginnen met de camera. Instagram gebruik(te) je meer voor vakantiekiekjes, mooie zonsondergangen en een goed uitziend, maar toch wel stilstaand bord eten. De momenten lopen minder snel weg. Het hoeft dus niet te openen met de camera. Bovendien denk ik dat de kijk-versus-post-ratio bij Instagram ook veel meer naar kijken neigt.

Ga maar na voor jezelf op de verschillende social media. Hoeveel lees/ kijk je, en hoeveel plaats je zelf? Ik denk dat het een uitstekende zet is van Instagram om het kijken van Stories prominent naar voren te halen.
 

2. Horizontaal + horizontaal = logischer

Snapchat? Dat is toch vooral die app die te ingewikkeld is voor ouders. Geen menu, geen knoppen met tekstbeschrijving, niks, nada, ne rien! Onduidelijkheid troef!!1! Het is Snapchat eigenlijk nooit aangerekend. Sterker: het pleitte zelfs in zijn voordeel, want daardoor wist je als tiener mooi dat je ouders Snapchat niet zouden gebruiken.

Hoe onhandig Snapchat soms is, wordt nu met Instagram’s kloon wel duidelijk. Het bekijken van Stories in Instagram is namelijk veel logischer.

In Snapchat staan de Stories onder elkaar, dus verticaal. Maar als je een verhaal opent, veeg je horizontaal om naar het volgende verhaal te gaan. En dus niet naar boven. Als je dat doet, verstuur je namelijk een chat. Je went er zo aan, maar Instagram doet het toch beter.

Want: bij Instagram staan de Stories op de voorpagina naast elkaar en swipe je er horizontaal doorheen. Speel je een verhaal af, dan swipe je eveneens horizontaal naar het volgende verhaal. De handeling is hetzelfde in het menu hetzelfde als tijdens het bekijken van de Stories. Kleine maar klasse verbetering.
 

3. Je weet beter waar je bent

Maar dé klap die Instagram aan Snapchat uitdeelt, is het geven van visuele feedback. In Snapchat moet je echt goed turen om te zien waar je bent in een verhaal. Rechtsboven zie je aan de buitenste cirkel hoe ver het fragment is, en daarbinnen hoe ver je binnen het totale verhaal bent. Het is iets dat je moet weten — niét iets dat uit zichzelf opvalt. En dan nog moet je bijna in je ogen knijpen om te zien hoe ver je bent.

Instagram Stories interface in story

Instagram Stories doet dat voortreffelijk. Bovenin beeld zie je in één lijn hoe lang het huidige fragment nog duurt én hoeveel fragmenten een verhaal nog heeft.

Dat is duidelijkheid waar we bewezen blij van worden. Ga maar eens na hoe vaak je een YouTube-balk in beeld brengt om te zien hoe lang een video duurt. Of hoe vaak je kijkt hoe lang een saaie aflevering van een goede serie nog duurt.

De beweging die bij de visuele feedback hoort is ook veel logischer dan in Snapchat: met een tik ga je naar het volgende fragment, met een swipe naar het volgende verhaal. In Snapchat is de bediening hetzelfde, maar die correspondeert niet met wat je in de cirkel ziet.

Die duidelijkheid vind ik de grootste oorwassing van Instagram Stories aan Snapchat. Visuele feedback in een interface zit hem in hele kleine, maar o zo belangrijke dingen. Hoe lang komt Snapchat nog weg met zijn onduidelijke interface?