De beste offline navigatie-apps voor het buitenland (iPhone en Android)

Beste offline navigatie iPhone Android apps

Vermoedelijk heb je wel een favoriete navigatie-app voor op je iPhone of Android-smartphone. Maar als je op vakantie gaat zonder internetbundel, kan diezelfde navigatieapp opeens veel minder mogelijkheden hebben. Sommige apps laten je zelfs geen kaarten downloaden en kan je om die reden niet gebruiken. Dit zijn wél de beste offline navigatie-apps voor het buitenland op Android en iPhone.


Betrouwbaarste navigatie-app: TomTom GO

De eerste kennismaking met TomTom Go voor iPhone of Android is misschien een beetje twijfelachtig. De app is gratis te downloaden en te gebruiken tot 75 kilometer rijden. Voor elke afstand daarboven is de navigatieapp behoorlijk prijzig in vergelijking met de concurrentie. Je betaalt 19,99 euro voor één jaar navigeren of 45 euro voor drie jaar navigeren. Voor die prijs download, update en gebruik je onbeperkt land- en continentkaarten, die je apart op je smartphone kan downloaden. Als je de app online gebruikt, heb je eveneens live verkeersinformatie. Offline is dat niet het geval.

Beste offline navigatie app TomTom Go

Op één vlak is TomTom Go niet goed: het invoeren en vinden van bestemmingen. Dat gaat op de oude manier van navigatiesystemen. Je vult eerst de plaatsnaam in en daarna de straat met een kruispunt. Een slimme Google-achtige zoekopdracht als 'Voetbalclub Wierden' of 'Eiffeltoren Parijs' kan je op je buik schrijven. Je moet echt het adres hebben.

TomTom Go maakt echter alles goed tijdens het rijden. De applicatie kiest de beste routes en geeft afslagen duidelijker aan dan welke app ook, met kaarten en afslagschermen op het juiste moment in beeld. Nog steeds kan je blind vertrouwen op de kennis en instructies van TomTom. Het is de beste app voor offline navigeren.
TomTom GO Mobile downloaden voor Android en iPhone


Beste prijs-kwaliteit: Here WeGo

Nog nooit was navigatie zo gratis als met de app HERE WeGo, de nieuwe naam voor Nokia’s Here Maps nu het is overgenomen door Duitse automerken.

Beste offline navigatie apps Here Maps WeGo

In Here WeGo download je vooraf enkel de landkaarten die je nodig hebt. Dan kun je zonder internetverbinding de weg op, begeleid door een prettige Nederlandse stem. Die moet je van tevoren ook even downloaden trouwens. De app bedient goed en de kaart is helder, maar de icoontjes bovenin beeld zijn werkelijk subliem. In geen andere navigatieapp worden afslagen en afritten zo duidelijk in een icoon in beeld gebracht. Maar… Here miste bij mij eens een belangrijke afslag op een veel gereden weg van Nijmegen naar Groningen. De app is dus niet zo feilloos als TomTom, maar de prijs maakt een hoop goed.
HERE WeGo downloaden voor Android en iPhone


Goed alternatief: GPS Navigatie by Scout

Het was lang de goedkoopste navigatie-app op iPhone en Android, maar toen kwam HERE. Bij GPS Navigatie by Scout (voorheen Skobbler) heb ik echter nog nooit meegemaakt dat de app een afrit miste. De applicatie haalt zijn kaarteninformatie van het doorgaans accurate OpenStreetmap, maar de routes berekent Scout zelf. Ik kwam in Frankrijk keurig aan op mijn bestemmingen, maar had wel het gevoel dat de app soms onlogische routes koos.

Offline navigeren Android en iPhone GPS Navigatie

In Kroatië kwamen de routes overeen met de andere navigatieapps. De navigatiestem leest handig ook straatnamen op, maar de interface is complex. Je moet zeven keer drukken voordat je kan navigeren en bovendien zijn talloze menu-opties niet zonder internetverbinding te gebruiken, zoals bijvoorbeeld de TripAdvisor-zoekfunctie. Het kan gewoon wat logischer allemaal, maar hee: alle waar naar zijn geld. De app kost 2 euro, voor nog eens 5 euro heb je heel Europa offline binnen handbereik.
GPS Navigatie by Scout downloaden voor Android en iPhone


Hoe goed is Sygic GPS Navigatie offline?

In de 2015-editie van dit artikel schreef ik enthousiast over Sygic GPS Navigatie. Om die reden neem ik hem ook nu mee, maar wel met een ander oordeel. Op papier is Sygic nog steeds een sterke speler. De app is betaalbaar en gebruikt de betrouwbare kaarten van TomTom, die je hier wél per land kan downloaden. Sygic biedt handige afslagschermen op de snelweg en parkeerplaatsen en andere locaties in de buurt zijn maar één druk weg.

Beste offline navigatieapps Sygic GPS

Toch is er een groot verschil met TomTom. Sygic berekent zijn routes namelijk zelf, en dat gaat soms fataal fout. Op de route van Nederland naar Kroatië gaf Sygic als enige app behoorlijk andere routes en veel gunstigere aankomsttijden dan de andere navigatieapps. Dat leek gunstig, maar komt door een bizarre misvatting. De app heeft niet van alle wegen de juiste maximumsnelheden en vult dan standaard 80 kilometer per uur in, zelfs als het dorpjes of zandweggetjes (!) betreft. Sygic is daarom moeilijk aan te raden.
Sygic GPS Navigatie downloaden voor Android en iPhone


En Google Maps offline gebruiken in het buitenland?

Vraag je in het rond naar goede offline navigatie-apps, dan krijg je steeds vaker Google Maps als antwoord. Toch is Google’s gratis applicatie geen volwaardige oplossing. Als je van tevoren een route berekent en dan gaat rijden, houdt de app prima de route aan zonder internetverbinding. Ook kan je een gebied op de kaart downloaden om daarin te navigeren. Dat werkt op zich prima. De app toont duidelijk afslagen, weet de slimme routes en is bewezen betrouwbaar.

Google Maps offline navigeren

Maar Google Maps wordt kansloos als je gaat improviseren. Als je van de vooraf berekende route afwijkt, is ie niet in staat zich te corrigeren. En als je nét iets verder moet zijn dan het gedownloadde gebied, sta je eveneens met lege handen. Het selecteren van een gebied is gewoon niet zo handig als een land downloaden. Zolang Google de offline-mogelijkheden niet uitbreidt, is HERE WeGo het beste alternatief.
Google Maps downloaden voor Android en iPhone


En Waze in het buitenland dan?

Eigenlijk geldt voor Waze hetzelfde als voor Google Maps. Het is een oerbetrouwbare online navigatie-app, met duidelijke instructies, slimme routes en een eenvoudige interface. Helaas zijn de offline mogelijkheden nog beperkter dan Google Maps.

Waze offline navigeren Android iPhone app

Ook in Waze kan je vooraf met verbinding een route berekenen en dan offline rijden, maar je bent hem kwijt als je van de route afwijkt en kan ook geen gebieden offline opslaan. Hoe goed Waze ook is; je hebt er zonder databundel bar weinig aan.
Waze downloaden voor Android en iPhone


Conclusie: de beste offline navigatieapp

De beste offline navigatie-app die je kan gebruiken zonder internetverbinding? Als geld geen rol speelt, is TomTom nog steeds de beste keuze. De app is betrouwbaar en geeft afslagen fantastisch aan. Het is knap om fout te rijden met TomTom Go. Speelt geld wel een rol? Ga dan voor een andere app. Met duidelijke aanwijzingen, toenemende betrouwbaarheid en de steun van Duitse fabrikanten is dan HERE WeGo de beste optie – in ieder geval tot Google Maps of Waze hun offline-mogelijkheden uitbreiden.

 

Door Bart Breij - Appmeister. Ik testte 20.000 apps voor iCulture.nl, de grootste Apple-site van Nederland. Nu help ik appontwikkelaars met advies. Hoe kan ik helpen?